Technológie

Hodinky na vodu: Šikovný vynález, ktorý sa veľmi neujal

"Vznikli v roku 2012 a boli praktickou ukážkou toho, že aj vo vode je dostatok energie na pohon digitálnych hodiniek. "

Erik Stríž, 1. mája 2017 12:00
Vodné hodiny značky Bedol (2012) Foto: Bedol
Kinetická energia premenená na čas, to je veľmi vznešený opis princípu funkčnosti vodných hodín, ktoré sú v dnešnej dobe už celkom zbytočné. Moderné technológie stojace za obyčajnými hodinkami sú tak dostupné a jednoduché, že nie je dôvod, aby ľudia používali staré techniky na meranie času.

Wikipedia uvádza, že prvé vodné hodiny sa objavili v Číne pred viac ako 6-tisíc rokmi!

Vodné hodiny Hornsby Water Clock v austrálskom New South Wales. Foto: Wikimedia Commons

Princíp skoro ako presýpacie hodiny

Dávnejšie boli vodné hodiny jednou z možností, ako primitívnymi technikami merať čas. Využívali k tomu kinetickú energiu premenenú na mechanickú. Vyhotovenie podobných hodín si vyžadovalo aj deväť metrov vysoké veže s tečúcou vodou. Jednou z nich, ktorá je súčasne aj umeleckým dielom, je Hornsby Water Clock v New South Wales v Austrálii.

Ide o nápadne okázalú štruktúru z kovu a skla, ktorá na prvý pohľad môže vyzerať ako zdevastovaný zvyšok budovy alebo poskladaný odpad. Zaujímavosťou je, že tieto vodné hodiny spojené s fontánou využívajú rovno tri antické princípy merania času pomocou vodného toku a sú tretími najväčšími vodnými hodinami na svete.

Iné vodné hodiny, Time Flow Clock v Indianapolise, vedú vodu po rôznorodých rúrach s celkovou dĺžkou 26,5 metrov, ktoré obsiahli celkovo 265 litrov vody. Visia uprostred špirálového schodiska v miestnom detskom múzeu. Zhotoviteľ hodín Bernard Gitton do vody prilial aj metanol a potravinársku farbu, aby bol pohyb tekutín viditeľný pre návštevníkov múzea.

Zdroj: Water Clock at the Children's Museum

Aj keď existujú viaceré metódy využívania vody, svojím spôsobom nie sú vodné hodiny odlišné od tých presýpacích, využívajú totiž veľmi podobný princíp funkčnosti. Čas merajú pomocou toku tekutiny alebo piesku, ktorý je konštantný. Presnosť a spoľahlivosť podobných riešení nie je stopercentná, avšak uvedené Time Flow Clock v Indianapolise a vodné hodiny v Austrálii zatiaľ fungujú.

Vodné hodiny značky Bedol (2012) Foto: Bedol

Rozmery zredukované na veľkosť bežného budíka

Hodinky na vodu z roku 2012 pracovali s oveľa menšími rozmermi a objemami. Nie celkom pohľadný budík na nočný stolík obsahoval menšiu nádržku na vodu, do ktorej mal majiteľ raz za čas priliať vodu z kotútika. Práve jej prítomnosť vytvárala jednoduchý galvanický článok, teda akúsi batériu schopnú poháňať jemnú elektroniku digitálnych hodiniek. Stačilo, aby výrobca na miesto, kde je bežne batéria, umiestnil jednu katódu a jednu anódu, o všetko ostatné sa už postarala fyzika, respektíve samotná príroda.

Na jedno naplnenie budík vydržal fungovať prekvapivých až šesť mesiacov.

Zdroj: Water-Powered Clocks run for months solely on tap water!

Budík na vodu sa stal peknou praktickou demonštráciou toho, že energia je skutočne všade okolo nás. Voda by síce nemohla poháňať mikrovlnku alebo televízor, avšak s budíkom si ešte poradí.

Chceli by ste mať doma elektroniku, do ktorej by ste museli raz za čas nalievať vodu? :-)



Zdroje: bedol; wikipedia; wikipedia


ODPORÚČAME AJ:
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Prvý smartfón s nočným videním prichádza z Dánska
Budúci medici si vedia vďaka špeciálnej tlačiarni vytlačiť živé bunky
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi

Komentáre