Technológie

Francúzski výrobcovia koňaku financujú vývoj a expanziu dronov

"Francúzsko si už urobilo dobré meno na trhu s dronmi vďaka komerčnému úspechu firmy Parrot SA. Tá predáva hračkárske modely lietadiel, ale investuje aj do firiem, ktoré vyvíjajú drony, vrátane Delair."

TASR, 22. marca 2016 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Francúzske drony dostali novú "šťavu" - od výrobcov koňaku. Spoločnosti Delair-Tech, výrobcovi dronov so sídlom v Toulouse, sa totiž podarilo získať 13 miliónov eur na expanziu do USA a Číny od viacerých investorov, medzi ktorými sú aj výrobcovia koňaku. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Andromede, holdingová spoločnosť rodiny Heriard Dubreuil, ktorá je najväčším investorom výrobcu koňaku, firmy Rémy Cointreau, prispela najviac na expanziu Delair-Tech, podieľala sa až 22 % na kapitálovej injekcii od súkromných investorov.

Francúzsko si už urobilo dobré meno na trhu s dronmi vďaka komerčnému úspechu firmy Parrot SA. Tá predáva hračkárske modely lietadiel, ale investuje aj do firiem, ktoré vyvíjajú drony, vrátane Delair. Francúzsko ako jeden z prvých štátov sveta začalo tiež v roku 2012 regulovať používanie dronov. Pomohlo tak firmám, ako sú Delair a jeho rival Airinov, ktorého tiež podporuje Parrot. Ich drony pomáhajú zbierať údaje o úrode pšenice a repky olejnej v Európe.

Delair chce teraz expandovať mimo Európu. Firma plánuje predávať alebo prenajímať drony vybavené na mieru ušitým softvérom na zber a analýzu dát. Tým sa chce odlíšiť od konkurencie, ktorá ponúka buď drony alebo softvér. Michael de Lagarde, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Delair, verí, že práve balíček "oboch produktov za jednu cenu" pomôže firme získať nových zákazníkov. Fotografické zábery z dronov bez analýzy snímok sú podľa neho pre klientov bezcenné.

Aj výrobca koňaku Remy Cointreau vidí veľký potenciál dronov, napríklad pri sledovaní viníc.

Medzi klientov firmy Delair patrí prevádzkovateľ elektrickej distribučnej siete Electricité de France, banská spoločnosť Glencore či ropné a plynárenské firmy Total a Engie. Delair dosiahol vlani tržby vo výške 2 milióny eur.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Slovenská firma ovládla globálny trh mobilných CRM riešení
Máte radi hry na mobile? S gamepadom si ich užijete ešte viac
Najnovšie kopírky vedia nielen tlačiť, ale aj prekladať
Sonda InSight poletí na Mars v máji 2018

Komentáre