Hudba a film

Zimková a Kelecsényi majú výstavu diel inšpirovaných pobytom v Paríži

"Dojmy a inšpirácie z tejto mekky umenia pretavili do svojej najnovšej tvorby. "

Webmagazin.sk/TASR, 3. mája 2015 10:00
Milina Zimková a Norbert Kelecsényi. Foto: TASR/Benko, Ďurčo
Maliarsku a sochársku tvorbu inšpirovanú parížskym pobytom prezentuje dvojica Milina Zimková a Norbert Kelecsényi v galérii Francúzskeho inštitútu v Bratislave. Výstavu nazvali ARTičoka a potrvá do 18. mája.

Vlani obaja umelci absolvovali tretí tvorivý pobyt v parížskom ateliéri Cité internationale des arts. Tam aj neskôr doma vytvorili tematicky súvisiace diela. Potvrdzujú to názvy obrazov Miliny Zimkovej Bretónsky portrét, Parížanka pri Seine, Stretnutie v Saints-Denis, Mechanická hračka pre F. Bacona, Madona z Bordeaux, Lovkyňa snov na brehu Seiny či Fašiangy v Cité. Okrem tohtoročných a starších sôch z bronzu, kolorovaného zváraného hliníka a iného materiálu má Norbert Kelecsényi vo výbere aj akrylove obrazy Dve veže Notre a Dame, Tok Seiny, Útek z Louvru, CIA, Artičoka a ďalšie.

"Je to výstava dvojice mladých slovenských umelcov, životných partnerov. Obaja autori sa nedávno zúčastnili trojmesačného študijného pobytu v Paríži. Dojmy a inšpirácie z tejto mekky umenia pretavili do svojej najnovšej tvorby. Okrem niektorých výnimočných častí mesta navštevovali tamojšie múzeá a iné veľké výstavné priestory. Zaujímali sa najmä o diela moderny, ktoré ich inšpirovali k novým výtvarným zámerom," uviedla pre TASR kurátorka výstavy Mária Horváthová.

Podľa nej tvorba Miliny Zimkovej má výrazné koloristické kvality a charakterizuje ju inklinácia k abstraktnej imaginácii. Žiarivú farebnú škálu jej obrazov a čisté farebné plochy nahodené vo veľkorysých gestách oživujú jemné detaily, ktoré aj abstraktné kompozície privádzajú späť na hranice predmetného sveta. Autorku zaujal prírodný mikrosvet, svet rastlín a zvierat, ale aj tajuplné postavy vystupujúce z minulosti a zo zabudnutých kultúr. Maliarka ich odhaľuje v nečakaných súvislostiach a v konkrétnych väzbách na súčasnú dobu, v ktorej ich vnútorný svet nadobúda nové rozmery.

Norbert Kelecsényi sa zaoberá figurálnym sochárstvom. Hlavnou témou jeho sôch je mužské torzo pretavené do ušľachtilých materiálov a vrhnuté do symbolov civilizačného dialógu medzi materiálom a priestorom.

ODPORÚČAME AJ:
Rodina Amy Winehouse kritizuje dokumentárny film o jej živote
Sima Martausová prichádza s novým singlom Banánová šupka
Elán ponúkne na megakoncerte aj duet s víťazkou Hlasu Česko Slovenska
Nový objav českej hudobnej scény Slza prichádza s prvým hitom Lhůta
Štyri albumy, ktoré by vo vašej zbierke nemali chýbať: Už ich máte?

Komentáre