Hudba a film

V SNG bude mať premiéru Labutia pieseň s T. Pauhofovou a J. Oľhovou

"Autorský projekt Petra Mazalána má podobu inscenovaného koncertu."

TASR, 16. apríla 2024 11:08
Na archívnej snímke Jana Oľhová. Foto: TASR - Jaroslav Novák
Bratislava 15. apríla (TASR) - Verím, že divák z predstavenia odíde s veľkou chuťou žiť, hovorí o projekte Schwanengesang D957/Labutia pieseň herečka Táňa Pauhofová, ktorá v ňom spolu Janou Oľhovou stvárňuje hlavnú úlohu. Projekt, ktorý spája činohru s operným umením a otvára tému, čo prežíva človek trpiaci onkologickým ochorením, bude mať premiéru 17. a 18. apríla v kinosále Slovenskej národnej galérie. TASR o tom informovala PR manažérka Jana Alexová.

Autorský projekt Petra Mazalána má podobu inscenovaného koncertu. "Citlivým a dokumentárnym spôsobom zobrazuje osud 35-ročnej ženy, ktorej diagnostikovali rakovinu prsníka. Do tejto úlohy obsadil Pauhofovú, jej matku stvárňuje Oľhová, ktorá s Mazalánom už v minulosti spolupracovala aj na iných projektoch," približuje Alexová inscenáciu, do ktorej dialógy medzi matkou a ťažko chorou dcérou napísala dramatička Jana Bodnárová.

"S Táňou spolupracujem prvýkrát. Hľadal som herečku, ktorá je vekovo príbuzná mojej sestre, vyzerá veľmi lyricky a zároveň je to osobnosť, ktorá do projektu dokáže vrásť intelektuálne viac ako formálne," zhodnotil spoluprácu s Pauhofovou Mazalán. Oľhová je pre neho tvorkyňa, ktorá žije hlbokým vnútorným svetom. "Výborne pracuje aj mimo javiska, je to veľká profesionálka. Veľa vecí aj sama herecky naformuluje, často práve od nej prichádza detailné dotváranie výrazov, a vždy je to dokonalé."

Na archívnej snímke herečka Táňa Pauhofová. Foto: TASR Pavol Zachar

Mazalán pri tomto projekte vychádzal zo skutočného príbehu svojej sestry Veroniky, ktorá je zároveň matkou autistického chlapca. "Ona sama svoje onkologické ochorenie, našťastie, úspešne prekonala," podotkla Alexová.

Avizuje aj zmenu v obsadení. V inscenácii namiesto ohláseného Pavla Bršlíka zaspieva piesne Franza Schuberta z cyklu Schwanengesang, ktorý je skladateľovým posledným veľkým dielom, sám autor projektu. Režisér a spevák Mazalán vystúpi v sprievode klaviristu Petra Pažického. Motívmi Schubertom zhudobnených básní sú túžba po živote, odchody a hľadanie milovaného človeka.

Cieľom projektu je aj podpora osvety o preventívnych prehliadkach a ich význame pri včasnej diagnostike onkologických ochorení. Na Košickej hudobnej jari zaznie dielo 9. júna.



Komentáre