Hudba a film

SND uvádza adaptáciu románu P. Vilikovského Pes na ceste

"V inscenácii vypovedajú štyria protagonisti, každý z nich má svoju tému. "

TASR, 12. apríla 2024 10:50
Adaptácia víťaznej novely súťaže Anasoft litera Foto: Robert Tappert, FB Činohra SND

Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie 13. apríla premiéru hry podľa knihy Pavla Vilikovského Pes na ceste v réžii Dušana Davida Pařízka. "Novela, ktorá získala Cenu čitateľov a čitateliek Anasoft litera, je podmanivo realistickým aj sebaironizujúcim rozprávaním výnimočného slovenského prozaika o našej náture," približuje divadlo knihu, ktorá je základom inscenácie pod taktovkou českej režisérskej hviezdy.

"Nepoznal som tento román, som vďačný, že ma na to kolegovia zo SND upozornili. Je to vynikajúca literatúra, ktorú vám my všetci, ktorí sme nejakým spôsobom poznamenaní totalitou, môžeme len závidieť," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii Pařízek. Vilikovského uhol pohľadu je podľa neho absolútne jedinečný.

"Sebairónia na jednej strane, to že sa hlási k veľkým vzorom literatúry zo zahraničia úplne invenčným spôsobom, to že sa mu podarí vytvoriť niečo nového, aj keď sa zmieňuje o rakúskych literárnych modlách, je niečo, čo sa máloktorému autorovi podarí," prízvukoval režisér. Vilikovského literatúru označil za niečo "svojrázne, slovenské a v tom najlepšom slova zmysle svetové".

"Je to spoveď zrelého muža reflektujúceho svoju životnú púť. Text s terapeutickými účinkami! Nádhera... Ide o rýdzo mužský uhol pohľadu, plný výčitiek, obdivu, obáv a túžob," charakterizuje Vilikovského novelu Pařízek, ktorý jej dal dramatickú podobu a navrhol aj scénu.

V inscenácii vypovedajú štyria protagonisti, každý z nich má svoju tému. "Jeden sa ustavične hrabe v politickej minulosti, druhý uniká do literatúry a hľadá svoje útočisko v umení, tretí ako typický muž nedokáže starnúť, respektíve má zo starnutia strach, štvrtý rozmýšľa o tom, ako by vyzerala ideálna žena jeho života," vysvetľuje režisér s tým, že dokopy sú tieto postavy obrazom jedného veľkého slovenského osudu.
Na snímke zľava herec Richard Stanke, režisér Dušan D. Pařízek, kostymérka Kamila Polívková a autor hudby Peter Fasching počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla k pripravovanej premiére inscenácie novely Pavla Vilikovského Pes na ceste v Bratislave 11. apríla 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Výtvarne inscenáciu riešil podľa pocitov a dojmov, ktoré na neho pôsobili počas jej prípravy. "Pripomenul som si slovenské novodobé dejiny, situáciu po Nežnej revolúcii, rozpad Československa, tunajšie úsilie o demokraciu. Výsledný tvar na javisku je kocka. Kocka v okamihu detonácie či rozpadu. Papierová kocka. Prchavá ako život," dodáva Pařízek.

Hlavnou postavou novely je vydavateľský redaktor na dôchodku Iks Ypsilon, ktorý celý príbeh aj vyrozpráva. Má za úlohu predstaviť v Rakúsku dvoch slovenských spisovateľov, ktorých diela nepatria k špičkovým, hoci plán bol pôvodne iný. "A od jeho cesty sa odvíja mnoho možností poukázať na črty našej národnej povahy, kultúrnej identity, trápnosti a malichernosti i veľkých nedorozumení a úvah," približuje SND adaptáciu novely, ktorej nechýba humor, irónia, emócie a láska.

Pařízek, ktorý na Slovensku režíruje prvýkrát, je autorom adaptácie, režisérom i autorom scény. Kostýmy navrhla jeho stála spolupracovníčka Kamila Polívková, obom asistuje Magdaléna Vrábová. V inscenácii sa za sprievodu tónov rakúskeho hudobníka Petra Faschinga predstavia Alexander Bárta, Ľuboš Kostelný, Robert Roth a Richard Stanke.


Komentáre