Hudba a film

V apríli príde do kín nový slovenský žánrový film - road movie Stanko

"Film Stanko je road movie o ľuďoch, ktorí nemali v živote šťastie na to, aby spoznali úprimné medziľudské vzťahy."

TASR, 31. marca 2016 12:00
Z traileru road movie Stanko. Foto: youtube.com
Slovenská kinematografia má nový film - tragikomickú road movie Stanko. Žánrová snímka scenáristu a debutujúceho režiséra Rasťa Boroša vznikala tri a pol roka. Nakrúcali ju prevažne v talianskych mestečkách. Okrem Petra Kočana hrajú vo filme samí neherci, Slováci aj Taliani. Film je svojou témou univerzálny, je príbehom dvoch ľudí z okraja spoločnosti, ktorých spojí náhoda a cesta za šťastím.

"Film Stanko je road movie o ľuďoch, ktorí nemali v živote šťastie na to, aby spoznali úprimné medziľudské vzťahy. Je o hľadaní skutočných hodnôt v živote a o tom, že človek sa musí dostať až na úplné dno, aby ich v sebe objavil a začal ich okolo seba vnímať. Film je nakrúcaný v prekrásnych prostrediach a má veľmi silnú vizuálnu atmosféru," povedala o najnovšom celovečernom filme producentka Barbara Harumová Hessová, ktorá produkovala aj dokumenty Tak ďaleko, tak blízko (réžia Jaro Vojtek) a Comeback (Miro Remo). Tvorivý tím ďalej dopĺňajú kameraman Ivo Miko, strihač Peter Harum, zvukár Lukáš Kasprzyk. Pod hudbu sa podpísal David Kollar.


Príbeh zo súčasnosti v žánri tragikomickej road movie je inšpirovaný životom reálnych ľudí. Hlavnou témou je priateľstvo, univerzálne puto medzi dvoma ľuďmi z okraja spoločnosti. "Pre tento film je zásadná elementárna tenzia dvoch outsiderov, ktorí sú odsúdení tráviť spolu nejaký čas až do bodu, kedy už nie sú si cudzí. A nepokoj, ktorý vyplýva z falošnej dôvery alebo vyslovenej nedôvery tých postáv navzájom, rámcovaný na panorámach neznámej cudziny, krásnej ale znepokojujúco neznámej," povedal k téme scenárista a režisér Boroš. Stanko sa roky snaží zarábať na talianskych farmách. Klamstvá a nedodržané sľuby ho však dohnali do situácie, že mu už nikto nechce požičať peniaze. Od bývalého chlebodarcu Paola dostane poslednú šancu. Previezť dievča zo Slovenska do Talianska. Stanko netuší a neskôr radšej ani nechce vedieť, ako dievča dopadne. Musí splniť úlohu. Je pevne rozhodnutý aspoň raz v živote spraviť niečo poriadne. Cesta sa však skomplikuje. S dievčaťom, ktoré mu malo poslúžiť ako prostriedok ku šťastiu, sa spriatelí.

Titulnú postavu stvárnil jediný profesionálny herec vo filme Peter Kočan a dievča, len 14-ročná Ivka Kanalošová, pre ktorú to bola prvá filmová skúsenosť. Ďalej hrajú slovenskí a talianski neherci. "Nikto z účinkujúcich nečítal scenár. Niektoré scény boli dokonca nakrúcané skrytou kamerou. Vďaka tejto koncepcii sa podarilo zaznamenať mnohé neopakovateľné situácie, aj keď o to náročnejšie sme to mali v postprodukcii," poznamenal k snímke strihač Harum. Tvorcovia nakrútili približne 60 hodín materiálu a film má v konečnom tvare 79 minút.

Stanko mal svetovú premiéru v súťažnej sekcii 31. ročníka Medzinárodného filmového festivalu vo Varšave (Warsaw Film Festival 2015) a českú premiéru na pražskom Febiofeste. Slovenskú premiéru bude mať 11. apríla v rámci Týždňa slovenského filmu, ktorý bude otvárať. Distribučná premiéra je naplánovaná na 14. apríla. Snímku do slovenských kín uvádza Continental film.

TASR informovala PR manažérka filmu Zuzana Golianová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Lady Gaga oslavuje 30 rokov, kostýmy z mäsa už nenosí
VIDEO: Nakrútia film inšpirovaný životom Alexandra Dubčeka
Kaiser si v Červenom kapitánovi zahral eštebáka, detektívka sa mu páči
Spielberg a Ford nakrútia aj piaty diel Indianu Jonesa

Komentáre