Hudba a film

O pápežovi vyšla kritická elektronická kniha, autor ostáva v anonymite

"Elektronickú knihu, ktorá sa predáva za necelých osem eur, vydali v uplynulom týždni v taliančine pod názvom Il Papa dittatore a začiatkom tohto týždňa i v angličtine pod názvom The Dictator Pope."

TASR, 14. decembra 2017 9:00
Pápež František Foto: TASR/AP
Na predvianočnom knižnom trhu sa v uplynulých dňoch objavila elektronická kniha autora publikujúceho pod pseudonymom Marcantonio Colonna, ktorý v nej mimoriadne ostro kritizuje pontifikát súčasného pápeža Františka.

Elektronickú knihu, ktorá sa predáva za necelých osem eur, vydali v uplynulom týždni v taliančine pod názvom Il Papa dittatore a začiatkom tohto týždňa i v angličtine pod názvom The Dictator Pope.

Informáciu priniesla v stredu tlačová agentúra APA.

Autor popisuje v diele argentínskeho pápeža ako niekoho, kto podriaďuje Rímsku kúriu teroristickému režimu, umlčuje kritikov a súčasne je personálne dezorganizovaný. O hlave katolíckej cirkvi sa na 140 stránkach nezmieňuje ani jediný raz pozitívne.

Medzi konzervatívnymi blogermi, ale aj na sociálnych sieťach vyvolalo zverejnenie tejto elektronickej knihy sčasti prudké výmeny názorov. Mnohí z reagujúcich vyčítajú autorovi nielen obsahové nedostatky, ale aj fakt, že zostáva v anonymite a nehlási sa tak k svojim tézam.

Pseudonym si autor požičal od admirála, niekdajšieho druhého muža Sicílie Marcantonia Colonnu (1535-1584), ktorého pápež Pius IV. najskôr vyhnal z Ríma, aby ho jeho nástupca Pius V. napokon po úspechoch voči Svätej stolici na strane Španielska poveril vedením protitureckej misie.

ODPORÚČAME AJ:
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Tri želania a Miesto splnených túžob
RTVS na Vianoce odvysiela rozprávku Anjel Pána 2 i novú Máriu Teréziu
Legendárna kapela U2 vydáva nový album Songs of Experience

Komentáre