Hudba a film

Najdrahší obraz sveta je vystavený v Madride

"Majiteľom diela bol až do februára súkromný zberateľ zo švajčiarskeho Bazileja Rudolf Staechelin, ktorý ho však predal za nikdy oficiálne nepotvrdenú sumu. "

TASR, 7. júla 2015 9:00
Foto: wikipedia
Najdrahšie výtvarné dielo planéty, maľbu francúzskeho postimpresionistu Paula Gauguina s názvom Nafea faa ipoipo (Kedy sa vydáš?), si milovníci výtvarného umenia môžu pozrieť až do 14. septembra v Múzeu kráľovnej Sofie (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia) v Madride.

Následne by Gauguinovo dielo mali vidieť aj záujemcovia vo Washingtone.

Autor tento obraz, považovaný za jedno z jeho najvýznamnejších diel, namaľoval na Tahiti v roku 1892. Majiteľom diela bol až do februára súkromný zberateľ zo švajčiarskeho Bazileja Rudolf Staechelin, ktorý ho však predal za nikdy oficiálne nepotvrdenú sumu. Predajca navyše až doteraz odmieta prezradiť identitu nového majiteľa.

Dielo bolo vystavené v múzeu výtvarného umenia v spomínanom švajčiarskom meste. Tento kultúrny stánok prechádza v súčasnosti modernizáciou, takže viacero "klenotov" z jeho zbierky bude vystavených v španielskej metropole. Sú medzi nimi aj práce Paula Cézanna, Marca Chagalla, Andrého Deraina či Vincenta van Gogha.

Rudolf Staechelin na margo hodnoty Gauguinovho obrazu uviedol, že jeho starý otec ho kúpil za 18.000 švajčiarskych frankov, čo "je menej ako zaplatili za neho nedávno".

Podľa názoru riaditeľa madridského Múzea kráľovnej Sofie Manuela Borju-Villela je však skutočná hodnota diela nevyčísliteľná.

Z informácií britskej BBC a amerického mienkotvorného denníka The New York Times vyplýva, že suma, za ktorú obraz zmenil vo februári 2015 majiteľa, činila 265 miliónov eur.

ODPORÚČAME AJ:
Slovensko sa rozlúčilo s legendárnym hercom Ladislavom Chudíkom
Anna Šišková patrí k najvýraznejším herečkám strednej generácie
Dokument Dior a ja ocenia najmä ľudia milujúci módu

Komentáre