Hudba a film

Slovenský režisér predstaví dva svoje filmy, v priebehu troch dní

"Mladý Režisér Miro Remo na svojich filmoch pracoval niekoľko rokov. Vrbovský veter a Comeback sú už hotové a cez víkend sa chystajú ich premiéry."

Webmagazin.sk, 4. júla 2014 8:00
Zo zákulisia filmu Comeback Foto: Jaroslav Vaľko


Miro Remo je mladý slovenský režisér, ktorý na svojich filmoch pracoval niekoľko rokov. V súčasnosti sú obe snímky hotové a v priebehu víkendu ich čakajú premiéry. Jedna, hudobno-dokumentárna, je o človeku, ktorý prestal piť, aby začal naplno opäť žiť (Vrbovský veter) a druhá, celovečerná, je z prostredia ilavských recidivistov (Comeback).

Miro Remo nie je v kinematografii neznámym pojmom. Jeho film Arsy-Versy je dlhodobo najoceňovanejším slovenským titulom v zahraničí. Dodnes má na konte 36 medzinárodných ocenení. Z tvorby tohto režiséra vzišiel aj film o festivale Pohoda.

Nový film Vrbovský veter sa nahrával na dvoch ročníkoch multimediálneho festivalu Vrbovské Vetry a je autobiografickým príbehom hudobníka, spisovateľa a otca spomínaného festivalu, Braňa Jobusa.

„Po filme Arsy-Versy som hľadal podobných „magorov“, ktorí sa dívajú na svet inak. Následne som stretol Braňa a vedel som, že to je on. Človek, o ktorom chcem natočiť ďalší film. Veľmi ma zaujal. Svojím životom, výzorom, prejavom. Braňo je super filmový hrdina,“ prezradil Miro Remo a zároveň dodal: „Tento film má jasné posolstvo: šír dobro, konaj slobodne a bude ti lepšie. Slobodný budeš len vtedy, keď sa staneš sám sebou. Aj keď to znie trápne, je to to, čo sme chceli, aby sa tam dostalo.“


Premiéra filmu, v ktorom zaznejú skladby interpretov Karpatské chrbáty, Chiki Liki Tu-a, Živé kvety, Para, Mňága & Žďorp, Michal Kocáb, David Koller a iní, sa uskutoční 4.júla na námestí vo Vrbovom po 21. hodine za účasti hlavných hrdinov a autorov filmu. O dva dni na to sa Miro presunie do Karlových Varov, kde v súťaži dokumentárnych filmov na 49. ročníku Medzinárodného filmového festivalu odpremiéruje svoj prvý celovečerný film s názvom Comeback.

„Rozhodli sme sa nakrútiť film o dlhodobo uväznených. Sledovali sme ich život za bránami väzenia a skúmali sme situácie po prepustení na slobodu. Film rozpráva príbehy dvoch z nich, ktorí boli ochotní spolupracovať. Pamätám si, ako sme v prestrojení za muklov prvýkrát vstúpili do cely zbierať materiál. Hanbil som sa za svoje predsudky. Zároveň som bol fascinovaný priestorom, do ktorého sme prenikali. S našimi protagonistami sme sa začali spoznávať, spolupracovali sme a rešpektovali sme sa. Postupne sme si vytvorili vzťah. Myslím, že práve vďaka tomu nie je film len správou o fenoméne recidívy, ale zároveň výletom kamsi ďalej,“
priblížil film Miro Remo.

COMEBACK trailer from AH production s.r.o. on Vimeo.


Film Comeback sa dostane do slovenských kín na jeseň tohto roka. Film Vrbovský veter bude súčasťou nového albumu skupiny Vrbovskí víťazi – Priemyselný folklór a pokrstí sa spolu s novou knižkou Braňa Jobusa - Ja nič, ja muzikant na festivale Vrbovské Vetry. Tento box CD a DVD bude obsahovať aj rôzne videoklipy a ukážky všetkých hudobných nástrojov z dielne Pána Brata.

Webmagazín informoval Marek Kučera.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Slovenský film Láska na vlásku: Celeste Buckingham ako princezná
Hlavnú cenu si z Art Film Festu odniesol film Cesta ven
Kino novinky týždňa: Júl odštartujú hollywoodske hviezdy
Fotky zo zákulisia, ktoré zmenia váš pohľad na slávne filmy
Desať prekvapivých faktov o známych filmoch

Komentáre