Hudba a film

M. ĎURINDA: Chceme prinášať vždy niečo nové

"Okrem rockových koncertov kapela rada hrá aj tie komorné. Na tom tatranskom sa kapela predstavila so sláčikovým kvartetom Adventure Strings."

TASR, 23. mája 2017 10:00
Na snímke Maťo Ďurinda, spevák legendárnej slovenskej hudobnej skupiny Tublatanka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Slovenská rocková kapela Tublatanka v sobotu 27. mája odohrá koncert v Londýne, o deň neskôr aj v írskom Dubline. Ako povedal po sobotňajšom koncerte (20.5.) na Štrbskom Plese líder kapely Martin Ďurinda, do tatranského prostredia sa prišla kapela rozospievať. Komorný koncert na Štrbskom Plese lídrovi kapely pripomínal časy z minulosti, keď sa na všetkých koncertoch sedelo.

"V stredu (24.5.) odlietam do Londýna ako prvý, beriem so sebou aj rodinou. Chalani idú do Londýna deň po mne, takže si spoločne aj pozrieme mesto. V Londýne som bol už niekoľkokrát. Prvý raz to bolo za socializmu. Šesť rokov som bojoval za to, aby som dostal povolenie vycestovať za železnú oponu," povedal líder kapely. Ako doplnil, bol rád, že sa mu to podarilo, lebo si mohol naživo vypočuť viaceré anglické kapely. "Doniesol som si odtiaľ aj aparatúru, ktorú mi pred mojimi vlastnými očami vyrábali," priblížil Ďurinda.

Podľa lídra Tublatanky sa zhruba do polovice 80. rokov na koncertoch sedelo. "Tieto koncerty považujem za také dôstojnejšie. Ľudia majú záujem o hudbu, nielen sa blázniť. Najskôr som bol smutný, že na prvých koncertoch nám ľudia sedeli. Potom prišli časy, keď ľudia zdemolovali bratislavské PKO. Ale teraz viem situáciu, keď ľudia na koncerte sedia, doceniť," skonštatoval. Ako doplnil, okrem rockových koncertov kapela rada hrá aj tie komorné. Na tom tatranskom sa kapela predstavila so sláčikovým kvartetom Adventure Strings. "Asi desať rokov sme sa zaoberali myšlienkou, že by sme mohli urobiť aj niečo s vážnym telesom. Pripravili sme prekvapenie. Hrali sme koncert v Žiline a chlapci nám zavolali, že by si radi s nami zahrali. Maťovi sa ich výkon páčil," povedal basgitarista kapely Juraj Topor.



Koncerty sú podľa lídra Tublatanky náročné. "Ľudia sa hneď po koncerte za vami hrnú do šatne, chcú s vami fotky," povedal. Napriek tomu sa za desiatky rokov, ktoré na hudobnej scéne pôsobia, snažia na pódiu zo seba vydať maximum. Rocková kapela je na slovenskej scéne od roku 1982, kedy ju založil Martin Ďurinda a Juraj Černý. Podľa Ďurindu plánuje kapela hrať aj ďalej. "Chceme prinášať vždy niečo nové a hlavne kvalitné. Nechceme, aby naša kapela žila z vecí, ktoré boli vytvorené v 80. a 90. rokoch. Máme aj novú tvorbu, ale ľudia ju už nepoznajú," uzavrel.

Vystúpenie Tublatanky bolo tento rok druhým v rámci koncertov v hoteli Kempinski na Štrbskom Plese. Pred letnou prestávkou je ešte v júni pripravený program pre najmenších pri príležitosti osláv Dňa detí v podobe Spievankova.

ODPORÚČAME AJ:
Atmosféru koncertov Tomáša Klusa môžete zažiť aj doma.Vydal live album
Adam Ďurica zverejnil klip s fotkami z detstva, pieseň venoval mame
Herečka KVETA STRAŽANOVÁ: Divadlo je moja absolútna láska
Už čoskoro: Shakira vydá po trojročnej pauze nový album

Komentáre