Hudba a film

Kinsfolk majú nový singel. Predstavili ho aj na Szigete

"Ako prvú slovenskú kapelu pozvali Kinsfolk na Sziget priamo organizátori 25. ročníka festivalu."

TASR, 16. augusta 2017 12:00
Kapela Kinsfolk vo videoklipe k skladbe Cold Sea. Foto: Youtube/kinsfolkmusic
Slovenská skupina Kinsfolk, známa so singlami Adelaide a Will Wait For You, zverejnila nový singel Cold Sea. Do svojej tvorby vniesli členovia kapely Dominik Demčák a Peter Cinkanič viac synthových prvkov, čím svoju pesničkársku tvorbu posunuli novým smerom. TASR o tom informoval Edo Kopček, PR manažér kapely Kinsfolk.

Nový zvuk


"Nový singel je pre nás zmena a predstavuje posun k novému zvuku, ku ktorému sme sa dostali oproti staršej tvorbe," povedal Dominik Demčák, ktorý je aj autorom textu.

"Samotný zvuk tejto skladby sa nám zdal taký zasnený. Preto som pre ňu napísal text o mužovi, ktorý je pobláznený morskou pannou, ktorá je mýtom či výplodom fantázie," dodal. V písaní textov sa členovia skupiny striedajú, no pri skladaní hudby si navzájom pomáhajú a oceňujú názor druhého. Skupina ponúka s novým singlom aj videoklip, ktorý režírovala a natočila Julie E. Oest-Jacobsen, študentka filmovej školy v Kodani. "Všetko sme natáčali v blízkosti kriedových útesov Mons Klint na ostrove Mon a na ranči Bournonvilles Wild West, v širšom okolí Kodane," vysvetlil hudobník.



Festivalové premiéry


Skladbu prvýkrát naživo odohrali na piešťanskom letisku na festivale Grape. „Baví nás hrať koncerty, je to super pocit. Chceme koncertovať čo najviac, lebo práve na koncertoch máme priestor zaujať ľudí, ktorí si nás možno nájdu a vypočujú aj doma," povedal Peter Cinkanič.

Kapela Kinsfolk vystúpila aj na Szigete, kam ich ako prvú slovenskú kapelu pozvali priamo organizátori 25. ročníka festivalu. "Vedeli sme, že naša kapela bola v balíku odporúčaných interpretov zo Slovenska, ale keď nám prišiel mail zo Szigetu, sami sme tomu neverili. Veľmi sa tešíme, že náš oslovili," povedal Dominik Demčák. Doplnil, že na obidva festivaly duo pripravilo nový setlist, v ktorom sa snažili vyplniť hluché miesta a spestriť svoje skladby. Pôvodne folková kapela začína používať synthové prvky a nevyhýba sa ani rockovejším skladbám. Hudobný posun je viditeľný pri čerstvej novinke Cold Sea.
   


Bratranci zo Sobraniec


Členovia kapely Kinsfolk sú bratranci a pochádzajú z východoslovenských Sobraniec, v súčasnosti však pôsobia v Dánsku, kde obaja študovali. "Do dánskej hudobnej scény sme sa ešte nedostali, no na jeseň plánujeme prvé koncerty. Máme pocit, že kapely majú väčšie možnosti, majú viac veľkých festivalov, ktoré severské kapely a celkovo interpretov aktívne podporujú," vysvetlil Cinkanič.



Dodal, že na Slovensku je mnoho kapiel, ktoré by si zaslúžili väčšie publikum. "Radi by sme spolupracovali napríklad s projektom Lala Music, ktorý podporuje export slovenskej hudby do zahraničia. Myslíme si, že každá pomoc je pre slovenské kapely prínosná, pretože je ťažké zo Slovenska dostať hudbu za hranice," povedal Cinkanič.

ODPORÚČAME TIEŽ:
VIDEO: Britský experimentátor Fink sa vráti do Bratislavy
Sonda Cassini sa dostala k atmosfére planéty Saturn
Leto je ideálne na grilovačku. Poznáte všetky zásady bezpečnosti?
Bulharsko svoj pôvab pre turistov nestráca

Komentáre