Hudba a film

Kabát privezie do Piešťan pódium nevídaných rozmerov

"Koncert skupiny Kabát bude mapovať 25 rokov jej existencie, zároveň odznejú skladby z nového albumu, s ktorým kapela v týchto dňoch finišuje. "

Webmagazin.sk/TASR, 12. mája 2015 11:00
Na snímke spevák Josef Vojtek z českej rockovej skupiny Kabát vystupuje na minuloročnom Topfeste. Foto: TASR/Branislav Račko
Program tohtoročného trojdňového Topfestu, ktorý sa uskutoční v dňoch 26. až 28. júna, bude mať elegantnú ouvertúru už 31. mája. Postará sa o ňu skupina Kabát, ktorá pod hlavičkou festivalu odohrá jediný exkluzívny koncert na Slovensku v tomto roku.

Najobľúbenejšia česká skupina takmer mesiac pred začiatkom 12. ročníka Topfestu vystúpi v rámci svojho veľkého Open Air Turné 2015 na letisku v Piešťanoch, kam privezie a postaví doslova oceľové monštrum. Už v týchto dňoch sa realizuje jeho skúšobná stavba v Prahe, aby mohli prebehnúť prvé skúšky ešte pred zahájením turné.

Pódium s priesvitnou strechou


Samotná scéna bude mať obdivuhodnú šírku 74 metrov, hĺbku 22 metrov a výšku 14 metrov. Základná nosná konštrukcia s váhou 90 ton je pre logistiku zdvojená, takže celkovo bude na turné 180 ton oceľovej konštrukcie. Pódium má špeciálnu priesvitnú strechu, samotná plocha javiska dosahuje približne 750 štvorcových metrov (m2). Svetelný dizajn obsahuje 300 ks inteligentných svetiel, ktoré minimálne menia farby a ďalších asi 216 ks takzvaných konvenčných svetiel.

Na snímke návštevníci sa zabávajú počas vystúpenia českej rockovej skupiny Kabát na festivale Topfest. Foto: TASR/Branislav Račko


Na scéne bude umiestnených 400 m2 LED stien a 4 Full HD kamery s nadštandardnou optikou. Už tradične si skupina zakladá okrem skvelej šou aj na dokonalom zvuku a aj tentoraz povezie so sebou overený zvukový systém K1 a K2 od jednej z najlepších firiem na svete L'Acoustics, ktorý používali aj na legendárnom koncerte na Vypichu. To všetko má na starosti 70-členný tím a dve partie lešenárov, celú výbavu privezie do Piešťan 28 kamiónov.

Odznejú aj nové piesne


Koncert skupiny Kabát bude mapovať 25 rokov jej existencie, zároveň odznejú skladby z nového albumu, s ktorým kapela v týchto dňoch finišuje. Ostatný album Banditi di Praga vydali českí rockeri v roku 2010. Celkovo ich majú na konte desať, pričom z nahrávok predali dovedna vyše milión nosičov. Kabát triumfoval aj v poslednom ročníku ankety Český slávik, kde sa stal podľa hlasujúcich opäť najlepšou skupinou, už deviaty raz v histórii.

Skupina Kabát vznikla v českých Tepliciach v roku 1983. Jej zakladajúcimi členmi boli Milan Špalek a Tomáš Krulich. Neskôr sa ku Kabátu pridali Radek Hurčík, Josef Vojtek a Ota Váňa. V tejto zostave hrajú dodnes. Je zaujímavé, že začínali ako trashmetalová skupina, neskôr sa preorientovali na rock. Odpichom pre ich úspešnú dráhu bol rok 1991, keď vydali prvý album Má ji motorovou. Za roky 2003 a 2004 získali českého Zlatého slávika v kategórii skupiny. V máji 2007 reprezentovali Českú republiku na piesňovej súťaži Veľká cena Eurovízie so skladbou Malá dáma.


Zdroj: youtube.com

Na svojom konte majú desať štúdiových albumov, desiaty s názvom Banditi di Praga vydali v decembri 2010. K diskografii patrí aj CD a DVD s názvom Po čertech velkej koncert, ktoré vydali v novembri 2009. Je záznamom ich koncertu na pražskom Vypichu z 12. septembra, na ktorý prišlo viac ako 60.000 divákov. V novembri 2011 vydali DVD Kabát Banditi di Praga Turné 2011. Kabát získal Zlatého slávika šesťkrát po sebe za roky 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 aj 2012, v roku 2013 skončili na druhom mieste a v roku 2014 opäť na prvej pozícii.

„Všetkým majiteľom permanentiek na Topfest 2015 platí lístok aj na slovenský koncert skupiny Kabát. To znamená, že koncert Kabáta má vlastne každý návštevník Topfestu zadarmo. Kúpiť sa však dajú aj samostatné vstupenky na koncert skupiny Kabát,“ uviedol pre médiá Dušan Drobný z agentúry Topfest.

ODPORÚČAME AJ:
INŠPIROVANÁ TRAGÉDIAMI: Yoko Ono navrhla kolekciu šálok a podšálok
Skvelý Stano Radič by oslávil šesťdesiatku
Kino novinky týždňa: Owen Wilson vás prekvapí svojou šarmantnosťou
Milan Čorba v presných paradoxoch odhaľoval skrytú tvár skutočnosti

Komentáre