Hudba a film

Hrdza zverejnila videoklip k piesni Košieľočka, natáčali v skanzene

"Súčasná podoba piesne vznikala osem rokov. "

TASR, 20. júna 2018 9:00
Z videoklipu k piesni Košieľočka od skupiny Hrdza. Foto: Youtube/Hrdza
Skupina Hrdza predstavuje novú skladbu Košieľočka z pripravovaného albumu. Na rozdiel od minuloročnej vianočnej piesne Žehnaj dieťa, ktorá spolu s videom vznikla len v priebehu jedného mesiaca, sa Košieľočka do súčasnej podoby formovala takmer osem rokov.

Celkom nový Věneček


"V závere roka 2010 ma oslovil kamarát Jiří Dareba Václavík z moravskej kapely Dareband s tým, či by sme nemali záujem upraviť niektorú z jeho piesní. Vybral som si pieseň Věneček, ktorú som hneď prerobil. Slohy boli od začiatku jasné, ale s refrénom som nebol spokojný. Nápad som postupne pretváral a ani som si neuvedomil, ako ďaleko sa za tie roky posunul od pôvodnej verzie," približuje vznik skladby jej spoluautor a líder skupiny Hrdza Slavomír Gibarti.

Natáčanie v skanzene


Námet, réžiu, kameru aj strih klipu zverila skupina Hrdza známemu tvorcovi slovenských videoklipov Jaroslavovi Jarisovi Vaľkovi, s ktorým už spolupracovala na niekoľkých klipoch.

"Momentálne veľa koncertujeme a nemáme takmer žiadny voľný čas. Preto nebolo ľahké zladiť termín a miesto natáčania. Pohotovo nám vyšiel v ústrety pán Jaroslav Džoganík, riaditeľ Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku, preto sme klip začiatkom mája nakrútili práve vo svidníckom skanzene. Ďalšie dokrútky sa robili na Ranči Pavlovce. Okrem členov skupiny Hrdza v klipe účinkujú aj dvaja mladí talentovaní prešovskí tanečníci Dominika Grešáková a Dominik Lukáč. Nosnou témou piesne je dialóg medzi mladým mužom a ženou. Milý odmieta svoju milú, lebo musí odísť na vojnu. O vojne sa síce text, ani video nezmieňuje, ale ja som to tam cítil od samého začiatku. Skladbe dominujú husle a spev našej speváčky Susanny Jara," objasnil Gibarti.



Oslávia 20 rokov


Prešovská skupina Hrdza je známa svojimi autorskými piesňami Taká sa mi páči či Na horách býva, v ktorých čerpá zo slovenskej hudobnej tradície. Na budúci rok bude oslavovať 20 rokov pôsobenia na scéne doma a v zahraničí. Počas nich vydala tri štúdiové albumy a momentálne dokončuje nahrávanie nového albumu, ktorý je naplánovaný na jeseň tohto roku.

TASR informoval PR manažér Rado Mešša.

Komentáre