Hudba a film

Hadar Noiberg's Trio a skupina Oratnitza sa predstavia v Bratislave

"Tvorba Hadar Noiberg prepája tradičnú izraelskú kultúru s džezom."

TASR, 2. februára 2016 12:00
Hadar Noiberg Foto: hadarnoiberg.com
Izraelská formácia Hadar Noiberg's Trio a bulharská skupina Oratnitza sa predstavia v Bratislave. Trojica z Izraela už 3. februára v klube Surf 'n' Turf na lodi Botel Gracia, kapela z Bulharska 8. februára vo Flame Music bare.

Hadar Noiberg patrí k mladej generácii talentovaných hudobníkov z Izraela, ktorí sa presadili aj za oceánom v New Yorku a naštartovali tam úspešnú hudobnú kariéru. Tvorba Hadar sa však najviac opiera o jej izraelské korene. Jej štýl nadchne nielen milovníkov džezu a worldmusic, ale i klasickej hudby, a to práve vďaka kompozičnej ucelenosti.

Hadar Noiberg pochádza z izraelského mesta Cholon, avšak hru na flautu vyštudovala v Tel Avive. Tomuto nástroju sa venuje od desiatich rokov. Najprv študovala klasickú hudbu, potom však prišla láska k džezu. Keď sa Hadar ako dvadsaťjedenročná rozhodla zasvätiť svoj život hudbe, presťahovala sa do New Yorku, kde získala bakalárske vzdelanie v hre na flautu a v kompozícii. Medzi jej učiteľov patril David Del Tredici a mnohí ďalší učitelia. "New York sa definitívne stáva 'malým Izraelom', čo sa týka džezovej scény. Je nás veľa mladých hudobníkov z Izraela, ktorí sme sa tu rozhodli usadiť. Živá hudobná scéna a veľa výborných hudobníkov, to všetko nás núti vydať zo seba to najlepšie. Táto skúsenosť posúva naše limity a vedie nás k pokore," vraví Hadar.

Tvorba Hadar Noiberg prepája tradičnú izraelskú kultúru s džezom. V jej hudbe cítiť otvorenosť inšpiráciám Blízkeho východu, ale aj severnej Afriky, Brazílie a Kuby. Izraelská hudba však pre ňu neznamená čosi jednoliate a unifikované. Táto výnimočná flautistka nenásilne dostáva do popredia flautu ako sólový nástroj a ukazuje jej mnohostrannosť, aj keď tento nástroj nepatrí do klasických "jazzových" zostáv. So svojím triom vydala v septembri 2015 svoj druhý album s názvom From the Ground Up. Tak ako jej predchádzajúca tvorba aj nový album je plný rytmu, energie podanej jemným a vycibreným štýlom. Improvizácie flauty ako hlavného nástroja sa striedajú s basovými časťami, orientálne nápevy s čisto rytmickými pasážami. Flautistka je líderkou zoskupenia Hadar Noiberg's Trio. Do Bratislavy s ňou pricestuje bubeník Ofri Nehemya a kontrabasista Haggai Cohen Milo.



Skupina Oratnitza patrí medzi najzaujímavejšie bulharské formácie. Jej hudba predstavuje originálnu interpretáciu bulharských a balkánskych tradičných motívov prostredníctvom moderných elektronických štýlov ako dubstep, drum 'n' bass či hiphop. Vo svojej hre využívajú cajón aj tapan, gajdy, didžeridu i tradičný bulharský dychový hudobný nástroj kaval. Členovia skupiny Hristiyan Georgiev, Georgi "Chorche" Marinov, Ivan "Popa" Gospodinov a Petar "Buny" Yordanov si zvolili názov podľa očistného obradu vykonávaného pred fašiangami. Meno je symbolické a ich hudba oslobodzuje od každodenných drobných problémov tak hudobníkov, ako aj ich publikum.



Skupina vznikla počas horúcich letných mesiacov v roku 2009, keď chalani hrali pri mori ako pouliční hudobníci. Formovanie štýlu skupiny ovplyvnil fakt, že dvaja členovia pochádzajú z pohoria Rodopy, kde stále žije láska k folklóru. Evidentne to vyplýva zo slov Popu: "Keď si vysoko v horách a cítiš sa taký maličký, vtedy pochopíš, čo znamená byť Bulharom a odkiaľ pochádzaš."

Skupina zvíťazila v roku 2010 na Sofia Fusion Rally, súťaži pre interpretáciu bulharskej ľudovej piesne, po ktorej hudobníci podpísali zmluvu s bulharsko-belgickou agentúrou Fusion Embassy. Zúčastnili sa na niekoľkých bulharských festivaloch a dnes sú jedinou skupinou, ktorá tu má svoj vlastný festival – Etno Fest Fusion. V máji 2012 vydala debutový album pod rovnomenným názvom Oratnitza a v tom istom roku sa rozbehli aj jej medzinárodné vystúpenia.

TASR informovala PR manažérka koncertov Jarmila Vlčková.

ODPORÚČAME AJ:
Vychádza nové koncertné DVD skupiny Tublatanka
Skupina Stromboli je späť, po 25 rokoch vystúpi aj na Slovensku
Modrotlač a horehronský spev sú nehmotným kultúrnym dedičstvom
Tvorba všestranne talentovaného Filipa Topola zasiahla tri generácie

Komentáre