Hudba a film

Dokument Okupácia 1968 nakrútilo päť režisérov z piatich krajín

"Hlavnou otázkou snímky podľa tvorcov je, ako sa človek zachová, keď sa ocitne v centre diania európskych dejín."

TASR, 22. júna 2018 12:00
Archívna snímka z bratislavských ulíc k udalostiam 21. augusta 1968. Foto: Archív TASR
Na filmovom festivale Art Film Fest (AFF) v Košiciach uviedli vo štvrtok v slovenskej premiére dokument Okupácia 1968. Päť režisérov z piatich krajín nakrútilo film o vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

Pohľad vojakov


Dokument o okupácii z pohľadu okupantov je kolektívny projekt. Zobrazuje subjektívny pohľad vojakov "spriatelených" vojsk, ich myšlienky, pocity a úlohy, ktoré plnili počas okupácie Československa v auguste 1968. Hlavnou otázkou snímky podľa tvorcov je, ako sa človek zachová, keď sa ocitne v centre diania európskych dejín. Akú rolu zohráva individuálna zodpovednosť, zachovanie si vlastných názorov a morálnych zásad a ako sa menia vo chvíli, keď sa vojak rozhoduje medzi záchranou života a dodržiavaním pravidiel. Ako sa vlastne cítili vojaci, ktorých poslali do cudzej krajiny nastoliť poriadok?

Päť režisérov


Film zobrazuje svedectvá obyčajných vojakov, ale aj generálov. Pre zachovanie rozmanitosti názorov na túto tému spolupracovalo na projekte päť režisérov z piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy, ktoré sa zúčastnili na okupácii. Výsledkom spolupráce tvorcov z Ruska (Evdokia Moskvina), Maďarska (Linda Dombrovszky), Poľska (Magdalena Szymkow), Nemecka (Marie Elisa Scheidt) a Bulharska (Stephan Komandarev) je päť 26-minútových dokumentárnych filmov.

Tvorcovia film venovali 108 obyvateľom Československa, ktorí boli v roku 1968 počas invázie vojsk Varšavskej zmluvy do krajiny zabití.


OCCUPATION 1968 teaser from Peter Kerekes on Vimeo.



Čoskoro v kinách


Po slávnostnom uvedení na AFF sa budú konať regionálne premiéry 22. júna v Žiline, 23. júna v Liptovskom Mikuláši a 24. júna v Bratislave za účasti režisérky Marie Elisy Scheidt, protagonistu Ilju Smolokovského a producenta Petra Kerekesa. Do kín a projekčných priestorov sa Okupácia 1968 dostane od 24. júna v distribúcii spoločnosti Filmtopia. "Od 22. do 23. júna budú môcť diváci snímku vidieť aj v exkluzívnej online premiére na www.kinecko.com," informovala za tvorcov snímky Dana Freyerová.

Komentáre