Hudba a film

Do kín príde Gangster Ka, inšpirovaný osudmi Radovana Krejčířa

"Hlavná postava filmu Gangster Ka - Radim Kraviec alias Káčko sa vyznačuje vysokou inteligenciou a talentom pre dokonalý podvod. "

TASR, 30. augusta 2015 10:00
Gangster Ka. Foto: youtube.com
Nový český film Gangster Ka príde do slovenských kín 10. septembra. V thrilleri inšpirovanom skutočnými udalosťami českého podsvetia a osudmi Radovana Krejčířa si hlavnú úlohu zahral Hynek Čermák. Ďalej v réžii a podľa scenára Jana Pachla (seriál Cirkus Bukowsky) hrajú Vlastina Svátková, Filip Čapka, Alexej Pyško, Jaromír Hanzlík, Miroslav Etzler, Predrag Bjelac, Jan Révai, Jan Vlasák a iní.

Film, ktorý sa snaží objektívne ukázať zrod skutočného gangstra, vznikol na motívy knihy známeho investigatívneho novinára a spisovateľa Jaroslava Kmentu - Padrino Krejčíř. "Nečakajte nejakú autobiografiu zločinca Radovana Krejčířa. Nie je to film o Krejčířovi. Je to film inšpirovaný realitou a mojimi knihami Padrino Krejčíř. Ale scenár sme s Honzom Pachlom písali s vedomím, že rad scén budeme musieť dosť posunúť do umeleckej licencie. Povedal by som, že 80 percent filmu je inšpirovaných skutočnými udalosťami a postavami. Zvyšok je licencia," odkázal filmovým fanúšikom na známej sociálnej sieti autor námetu Jaroslav Kmenta s tým, aby najmä v rodinnom živote gangstra Káčka nehľadali podobenstvo so skutočnosťou.

Nebude o súkromí


"Nevieme a ani nechceme rozoberať rodinné vzťahy skutočného Krejčířa. Chceme poskladať príbeh zločinca, ktorý zasiahol do života spoločnosti, ovplyvnil vysokú politiku a vyvolal rad škandálov, kvôli ktorým padol i policajný prezident," dodal autor článkov odhaľujúcich korupciu v Českej republike či spojenie mafie a politiky. K rezignácii doviedli viacerých politikov vrátane premiéra Stanislava Grossa, vicepremiéra Egona Lánského či ministra dopravy Víta Bártu.



Hlavná postava filmu Gangster Ka - Radim Kraviec alias Káčko sa vyznačuje vysokou inteligenciou a talentom pre dokonalý podvod. Kde iní siahajú po zbrani, on využíva ľsti, armády právnikov a monštruózny kapitál. Bez mihnutia oka okráda štát o miliardy korún. Je si ale dobre vedomý hranice, ktorú nesmie prekročiť. Tou hranicou je fyzická eliminácia kohokoľvek zo svojho okolia. Vďaka kontaktom na politickej scéne pripravuje triumfálny kus - ovládnutie ČEPRA, spoločnosti, ktorá kontroluje všetky zásoby pohonných hmôt v republike. Ak sa to podarí, bude to "obchod" storočia.

Od zločinca k vrahovi


Káčka však nečakane zradí jeho pravá ruka, Albánec Dardan Cirkel, ktorý spolupracuje s hospodárskou kriminálkou. Nepolapiteľný tunelár tak končí vo väzbe, štátu sú zachránené miliardy korún. Zatiaľ... Kraviec sa vďaka šikovným právnickým kľučkám dostáva veľmi rýchlo na slobodu. Jeho opatrnosť a chladne kalkulujúca myseľ nenávratne mizne. Rozbieha neľútostnú mašinériu pomsty. Prekračuje pomyselnú hranicu od finančného zločinca k neľútostnému vrahovi.

Gangster Ka sa sústreďuje na udalosti okolo postavy Káčka na území Českej republiky. Druhá časť filmu Gangster Ka: Afričan vychádzajúca z Káčkovej exilovej anabázy má naplánovanú kinopremiéru 26. novembra. TASR informovala Dana Freyerová z distribučnej spoločnosti Magic Box Slovakia.

ODPORÚČAME AJ:
Jamesa Bonda stvárnili viacerí, prvenstvo ale patrí Seanovi Connerymu
Meno Roberta Mooga sa v hudobnom svete stalo pojmom
Adam Ďurica získal zlatú platňu a predstavil svoj najnovší videoklip
Veľké malé klamstvá: Nicole Kidman a Reese Witherspoon spolu v seriáli
LIKE DŇA: Je to viac Angelina Jolie či Megan Fox?

Komentáre