Hudba a film

Čech, ktorý zdolal 14 osemtisícoviek, horolezecky vyrástol v Tatrách

"Film rozpráva o tvrdohlavosti, o zdolávaní vlastných a všeobecne ľudských limitov, ale tiež o kompromisoch a cene, ktorá sa niekedy platí za mimoriadne osobné výkony."

TASR, 24. apríla 2016 12:00
Radek Jaroš Foto: TASR - Michal Svítok
Do kín mieri nový film Cesta hore. Prináša portrét najúspešnejšieho českého horolezca Radka Jaroša (1964), ktorý ako prvý Čech a len pätnásty človek na svete vystúpil na poslednú z najvyšších hôr sveta K2, ktorá mu chýbala do tzv. Koruny Himalájí.

"Nezaoberám sa primárne nakrúcaním športových filmov, skôr ma zaujímajú sociálne väzby športovcov," uviedol David Čálek, režisér, scenárista a kameraman celovečerného dokumentu, ktorého hlavnú časť natáčali v júli 2014 priamo pri expedícii na K2. "Vysielali sme odtiaľ aj osemdielny seriál Misia K2, ktorý sledovalo jeden a pol milióna divákov," doplnil Richard Němec, producent filmu, ktorý mal v ČR premiéru vlani v auguste. "Bol to najsledovanejší český dokumentárny film roku 2015. Od začiatku vznikal v slovenskej koprodukcii s firmou Punkchart Ivana Ostrochovského."

Cesta hore je pre diváka mimoriadnou príležitosťou absolvovať spoločne s Radkom a jeho horolezeckými priateľmi náročnú cestu na osemtisícový vrchol. Na malú chvíľu sa doslova stáva súčasťou expedície na K2. Nakrúcanie snímky bolo podľa producenta fyzicky i technologicky náročné. "Prakticky sme sa stali účastníkmi expedície, ktorí okrem starostí sami o seba ešte natáčali film. Mesiac sme prežili v základnom tábore vo výške 5000 m, kam sme museli dôjsť 150 km po vlastných. Som rád, že sa mi podarilo nájsť filmárov, ktorí to zvládli," hovorí Richard Němec s tým, že filmový štáb pod K2 mal troch členov, spolu s ním ho tvorili režisér a kameraman David Čálek a zvukár Ludvík Bohadlo.

Na rozdiel od horolezeckých filmov sú súčasťou deja ďalšie paralelné postavy mimo expedície, rodinní príslušníci Radka Jaroša, ktorí sa snažia vyrovnať s vlastným strachom o blízkeho, pochopiť ho, alebo sa aspoň s nepochopením jeho nebezpečnej záľuby pokúšajú vyrovnať. "Veľkou inšpiráciou bola pre nás kniha Hory, má panenko, ktorú napísala spolu s Radkom jeho dcéra Andrea Jarošová. Je to reflexia formou rozhovorov a spomienok, ako prebiehalo jej detstvo s otcom horolezcom, pre ktorého majú hory vysokú prioritu," ozrejmil producent snímky. "Chceli sme tým dať možnosť, aby sa s Radkom identifikoval i človek, ktorý nie je vrcholový športovec, ale má rád svoje zamestnanie a vidí v ňom poslanie," dodal David Čálek.

Dokument ponúka zábery z nádherných miest, kam sa dostane len niekoľko desiatok ľudí našej planéty. Nezachytáva však len historický úspech českého horolezectva a muža, ktorý zdolal 14 osemtisícoviek. Je to film, v ktorom sa miešajú aj vzťahy hlavného hrdinu, trápenie, radosť. Radek Jaroš pustil filmárov veľmi blízko, do jeho srdca a duše sa im však nepodarilo preniknúť. "Aj keď je tam veľa odhaleného, ide to veľmi do súkromia, samozrejme, tie najdôležitejšie veci si strážim sám pre seba," povedal pre TASR známy český horolezec, ktorý počas svojej kariéry zachránil na expedíciách celý rad kolegov.

"Po prvý raz som bol v Himalájach v roku 1994 na Mount Evereste, v roku 1998 som ho vyliezol. Mojím parťákom na ceste z tretieho výškového tábora na vrchol bol Vlado Plulík," zaspomínal si rodák z Nového Mesta na Morave. Radek Jaroš prezradil, že má veľmi blízko aj k slovenským veľhorám, napriek tomu, že ho pripravili o prvú lásku, ktorá zahynula v tatranskej lavíne. "Začal som liezť až v 18, vtedy sme nemohli nikam inam v rámci Československa, takže ja som vyrástol horolezecky vo Vysokých Tatrách. Aj keď sú to najmenšie veľhory sveta, zimné podmienky sú tam skutočne veľmi drsné, bola to pre mňa veľká škola horolezeckého života."

ODPORÚČAME AJ:
Fredrikssonová: Koncertné dni sú navždy preč. Roxette ukončili kariéru
Našli Shakesperove súborné dielo vo vydaní spred takmer 400 rokov
Srdečná vďaka: Eros Ramazzotti vydá autobiografiu
CHOREOGRAF MORAVČÍK: K tancu som sa dostal cez hudbu

Komentáre