Hudba a film

VIDEO: AC/DC zelektrizovali rakúsky Spielberg

"Niekto ich volá dedkovia elektrikári, niekto rockoví blázni, každopádne sú to legendy. Vychutnajte si spolu s nami, ako vyzeral ich koncert."

Webmagazin.sk, 17. mája 2015 10:00
Spevák kapely AC/DC Brian Johnson Foto: Teraz.sk
Z Bratislavy sme vyrazili 14. mája okolo 15:00 hod. Navigácia hlásila príchod o 18:30 hod., no prietrž mračien za Viedňou a obmedzenia na rýchlostnej ceste nás zdržali, prišli sme až po siedmej. Našťastie stále s dostatočnou časovou rezervou na koncert. Ten začínal o pol deviatej.

Ak chodíte na koncerty a festivaly iba na Slovensku, v Rakúsku vás prekvapí organizácia. Všetko musí byť podľa pravítka. Preto boli prvé záchytné parkoviská už dvadsať kilometrov pred Spielbergom. Z nich chodila kyvadlová autobusová doprava, no bola možnosť požičať si bicykel. Keď sa jedno parkovisko obsadilo, elektronické tabule privádzali ľudí na iné. Ak ste čakali obrovskú, niekoľko kilometrov dlhú zápchu, mali ste smolu. Prišli sme počas dopravnej špičky a pred nami nebola ani desiatka áut.



Aby sme mohli ísť fotiť, museli sme sa najskôr zaregistrovať v mediálnom centre. To sa nachádzalo v hoteli Grand Prix. Mimochodom, ak je vám názov dediny Spielberg povedomý, nachádza sa tu RedBull Ring a jeden krát ročne Formula 1. Okruch však slúžil ako parkovisko pre 301 autobusov, ktoré zabezpečovali dopravu.

Ale naspäť ku koncertu. Fotiť bolo možné iba prvé tri piesne. Byť niekoľko metrov od celej kapely, ktorá navyše na vás pozerá, je zážitok na nezaplatenie. Po fotení sme išli naspäť do media centra, odložili foťáky a utekali naspäť na koncert. Dopredu sme sa museli predrať.



Hell Bels, Big Gun, Back in Black a desiatky ďalších piesní spievali všetci okolo nás. Prvá dávka piesní bola zakončená dvadsať minútovým sólom gitaristu Augusa Younga. Na sóle je zaujímavé, že na každom koncerte hrá, čo ho napadne, a preto je každé jedinečné. Nasledovala asi dvadsať minútová prestávka. Starí páni si museli oddýchnuť.

To bol čas lepšie spoznať divákov. Nikto nemohol ani len pochybovať o tom, že išlo o stred štyroch generácii. Najlepšie to ilustrovala fínska rodinka. Viac ako 70-ročný pánko mal so sebou dcéru z manželom vo veku okolo 50 rokov, tí mali svojho syna s manželkou vo veku 29 a 27-rokov a šesť ročného synčeka. Všetky štyri generácie poznali všetky texty a spievali ich. Druhý pohľad môže byť „ekonomický“. Manažéri miestnych, aj národných firiem spievali spolu s vodičmi kamiónov, študentmi a úradníkmi.

Nasledoval povinný prídavok. Najviac obecenstvo samozrejme rozozvučala Highway to Hell. Pár minút pred polnocou prišiel koniec a krátky ohňostroj. Nasledovalo státie v hodinovej zápche a následná štvorhodinová cesta domov.

Pár krátkych postrehov a poznámok:
Tri stovky kamiónov priviezli vybavenie kapely Foto: TASR

- Turné AC/DC sa plánuje viac ako rok vopred, ide pravdepodobne o posledné turné.
- Ľuďom, ktorí vypili viac ako zvládli odmietali nalievať.
- Pohár stál 5 Eur, vďaka tomu nelietali na divákov. Tie vyhodené zbierali študenti a vracali ich. Niektorí si prišli na niekoľko stoviek.
- Očakávali sme o niečo viac potlesku a „hučania“ po skončení koncertu.
- V prvých radoch stáli ľudia od 12:30 hod., kedy boli otvorené brány.
- Aby neodpadli, personál im rozdával vodu a drobné občerstvenie, ako napríklad keksíky a slané paličky.
- Po skončení koncertu sme vyše hodiny stáli v zápche. Toľko „opitých tyrolákov“, ako zhodnotil kolega, sme nevideli spoločne za celý život.
- Polícia odkláňala dopravu, aby sa nezapchala diaľnica, no približne 50 000 áut ju aj tak upchalo.
- Vybavenie priviezlo presne 300 kamiónov.
- Areál bol pripravovaný od 22. apríla. Nonstop na ňom pracovalo 300 ľudí, posledný týždeň až 500.
- Areál mal 75 tisíc metrov štvorcových.
- Výkon každého reproduktoru bol minimálne 130 decibelov.
- Hudba bola kvalitná, aj keď hlasná. Ak ste mali v ušiach vatu a zavreli ste oči, kvalita bola lepšia ako v rádiu.
- Elektrickú energiu zabezpečovalo 30 generátorov.
- Pódium bolo 60 metrov dlhé, 20 metrov široké a 40 metrov vysoké.
- Plachta na pódiu bola schopná poňať 40 000 litrov vody, rovnaké množstvo vody bolo možné bezpečne odvádzať preč z areálu.
- Na podujatie dohliadalo 1000 ochrankárov, prevažne dobrovoľníkov.
- 500 záchranárov malo niečo vyše 50 sanitiek,
- 100 hasičov malo približne desiatku áut
- Dopravu organizovalo 200 až 300 policajtov
- Dokopy prišlo do blízkeho areálu 50 000 áut a 150 000 ľudí
- Celú organizáciu, vrátane marketingu zabezpečovalo iba osem ľudí. Oni mali ako antistresovú pomôcku dvoch psov.


Koncert bol parádny, atmosféra tiež. Organizácia Nemecko – Rakúska (všetko podľa pravítka a na minútu presne). Zážitok do konca života.

ODPORÚČAME AJ:
Stevie Wonder: Hudobný kráľ aj napriek hendikepu
INŠPIROVANÁ TRAGÉDIAMI: Yoko Ono navrhla kolekciu šálok a podšálok
Rodina Amy Winehouse kritizuje dokumentárny film o jej živote

Komentáre