Cestovanie

V zahraničí plaťte najmä kartou. Veľká hotovosť prináša riziko

"Až 59 % respondentov si na letné dovolenky v cudzine plánuje zobrať hotovosť a platiť v eurách, prípadne v tamojšej mene - 44 %. "

TASR, 27. júna 2016 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván
Väčšina ľudí si šetrí na dovolenku v predstihu počas roka. Peniaze sú zároveň najčastejším dôvodom, prečo na dovolenku necestujú (62 %) a s výrazným odstupom nasledovali študijné či pracovné povinnosti, ktoré sú prekážkou pre zhruba desatinu opýtaných, ktorí dovolenku neplánujú. Vyplýva to z prieskumu Poštovej banky v spolupráci s prieskumnou agentúrou 2muse.

Až 59 % respondentov si na letné dovolenky v cudzine plánuje zobrať hotovosť a platiť v eurách, prípadne v tamojšej mene - 44 %. Debetná karta pri platbách v zahraničí nad kreditnou kartou výrazne vyhráva. Aj používanie kariet však má svoje pravidlá.

"Dovolenkárom odporúčame používať najmä platobnú kartu, nakoľko nosenie veľkej hotovosti môže byť rizikom. Samozrejme, menšiu hotovosť by ste mali mať aj po ruke, lebo najmä menší obchodníci často nemajú platobné terminály. Poplatky za výber hotovosti v cudzine si finančné domy stanovujú individuálne. Platí však pravidlo, že ak si budú dovolenkári vyberať hotovosť z bankomatu v rámci eurozóny, bude ich to stáť maximálne toľko, ako keby si vyberali hotovosť na Slovensku z bankomatu cudzej banky. Je dobré zaplatiť kartou aj letenky či celý pobyt, nakoľko v prípade skrachovania leteckej spoločnosti alebo cestovnej kancelárie sa peniaze klientovi vrátia naspäť v plnej výške," radí Anna Jamborová z Poštovej banky.

Napriek tomu, že väčšina opýtaných zatiaľ neriešila nepríjemné situácie na letných dovolenkách, radšej nepodceňujú situáciu a takmer tri štvrtiny z nich (72 %) sa pre istotu na dovolenkový pobyt poistia.

"Prieskum potvrdil naše doterajšie skúsenosti, podľa ktorých je najbežnejšou súčasťou poistenia krytie liečebných nákladov v zahraničí, poistenie zodpovednosti za škody a úrazové poistenie. O niečo častejšie ako v minulosti sa ľudia pripoistia aj na omeškanie letu, storno objednanej služby a právnu asistenciu," uzatvára Jamborová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Bezproblémový odlet na dovolenku: Toto vám na letisku nesmie chýbať
Turisti majú v Liptove k dispozícii ďalšiu cyklotrasu
Na ceste k moru: Čo vám nesmie chýbať v taške?
Navštevuje najvyššie body v Európe. Zdolal ich už 34

Komentáre