Cestovanie

Z rozhľadne na Maginhrade dovidieť na Kráľovu hoľu i do Maďarska

" Vrch Maginhrad meria 429 metrov a nesie stopy osídlenia od praveku až po stredovek, o čom svedčia predovšetkým nálezy keramiky."

TASR, 20. apríla 2016 10:00
Na snímke pohľad na rozhľadňu na Maginhrade. Foto: TASR/Branislav Caban
Turistická rozhľadňa na vrchu Maginhrad nad dedinou Nižný Skálnik v Rimavskosobotskom okrese bola v minuloročnom internetovom hlasovaní 12 Naj zvolená za štvrtú najzaujímavejšiu pozoruhodnosť regiónu Malohont. Podľa slov Henriety Struhárovej zo združenia Mikroregión Rimava a Rimavica, ktoré hlasovanie organizovalo, je táto 16,8 m vysoká rozhľadňa najvyššou v celom regióne.

"Ak vyjdete na rozhľadňu za slnečného počasia, naskytne sa vám pohľad takmer na všetky svetové strany - od Kráľovej hole, cez celú Rimavskú dolinu až do Maďarska. Obce pod rozhľadňou, ako Veľké a Malé Teriakovce, Nižný a Vyšný Skálnik, ale aj Hrachovo, máte ako na dlani," načrtla Struhárová, podľa ktorej ide o ideálne miesto pre aktívny oddych rodín s deťmi, ale aj pre individuálnych turistov či organizované skupiny.

Vrch Maginhrad meria 429 metrov a nesie stopy osídlenia od praveku až po stredovek, o čom svedčia predovšetkým nálezy keramiky. "V 13. až 15. storočí stál na jeho vrchole hrad, ktorý bol jednou z pevností Jána Jiskru z Brandýsa. Zanikol v druhej polovici 15. storočia, kedy ho dobyl uhorský kráľ Matej Korvín a v jeho vlastníctve hrad úplne spustol," priblížila Struhárová. Dodala, že podľa povestí na hrade vládla kňažná Maga, ktorú chránili udatní a smelí rytieri.

Maginhrad bol drevený


Hradný areál tvorí výšinná rovinatá plocha, ktorá sa ťahá v dĺžke viac ako 100 m a od pokračujúceho hrebeňa je oddelená priekopami a valmi. "Na najvyššom mieste bola identifikovaná terénna prepadlina s nálezom lomových kameňov po okrajoch, čo môže byť pozostatkom po kamennej veži. Predpokladá sa, že Maginhrad bol skôr drevenej konštrukcie, nakoľko nadzemné múry obvodovej hradby nie sú zachované," objasnila Struhárová.

K rozhľadni sa možno dostať po značených turistických trasách počas celého roka od obcí Nižný Skálnik, Veľké Teriakovce, Vyšná Pokoradz alebo Horné Zahorany. "Z tejto dediny je prístup k rozhľadni najmenej náročný a možno ho absolvovať aj na bicykli. Do konca roka by mal pribudnúť aj náučný chodník Po stopách Maginhradu, ktorý bude vychádzať z obce Vyšný Skálnik a cez Nižný Skálnik turistov zavedie až k rozhľadni," avizovala Struhárová.

Rozhľadňa na Maginhrade bola postavená v rokoch 2014 až 2015 Miestnou akčnou skupinou Malohont. Vzhľadom na to, že ide o archeologickú lokalitu, bola pri výstavbe murovanej časti rozhľadne použitá lesná lanovka a pri prevoze drevených konštrukcií pomáhal vrtuľník. "Celkovo sa na výstavbu rozhľadne spotrebovalo 20 kubických metrov dreva a 60 kubických metrov betónu. Samotnej výstavbe predchádzal archeologický výskum pod budúcimi základmi, počas ktorého neboli zistené žiadne nálezy, ako aj brigády dobrovoľníkov, ktorí sa postarali o vyčistenie jej okolia," uzavrela Struhárová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Festival Colours of Ostrava zverejnil mená ďalších speváčok
Chystáte sa na výlet? Navštívte túto viac ako 600-ročnú obec
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Zo Zvolena na juh Slovenska
Tip na výlet? Vyberte sa za týmto výhľadom
Vodný mlyn na rieke Rimava je najstarším v regióne

Komentáre