Cestovanie

Festival Colours of Ostrava zverejnil mená ďalších speváčok

"Hlavnými hviezdami Colours of Ostrava sú Underworld, Tame Impala, Of Monsters and Men, M83, Passenger, Thievery Corporation, Anohni, Kodaline, The Vaccines či Slowdive."

TASR, 17. apríla 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/MTI
Program tohtoročného festivalu Colours of Ostrava pridáva päť výnimočných ženských osobností. Patria medzi ne 19-ročná nórska speváčka Aurora, ktorá na sever Moravy privezie rozprávkovo temný elektropop, Victoria Hanna z Izraela, dcéra rabína divoko rapujúca staroveké židovské texty, holandská speváčka Kovacs, ktorá svojím surovo zafarbeným hlasom pripomína nielen Amy Winehouse, nórska elektropopová speváčka, skladateľka a hudobníčka Susanne Sundfor a nekonformná poľská speváčka Maria Peszek, ktorá je taktiež známa ako herečka z filmov Agnieszky Holland a Jerzyho Stuhra.

Jedno z najlepšie strážených izraelských hudobných tajomstiev dlho odolávalo prezradeniu, Victoria Hanna doteraz nevydala jediný album, zvesti o kričiacej, so slabikami sa hrajúcej a recitujúcej speváčke, herečke a performerke sa v minulých rokoch šírili po jej newyorských koncertoch, vokálnych workshopoch a vystúpeniach na prestížnych festivaloch. Veľkú senzáciu vzbudili dva minuloročné videoklipy so skladbami 22 Letters a The Aleph-bet song (Hosha'ana), obe sú predzvesťou jej onedlho vychádzajúceho debutového albumu.

Deväťnásťročná Aurora Aksnes je premýšľavý rojko, skladajúci elektropopové skladby štýlom „niečo sa stane, niečo príde - možno magický okamih“. Prvým EP Running With The Wolves tak zasiahla poslucháčov aj kritiku, že nevedeli, či majú veriť, že tieto prepracované, hymnickými zbormi prizdobené skladby vyšli z hlavy takej mladej ženy. Nórska speváčka ale nakoniec dokázala zaujať milióny poslucháčov, ktorí si od debutového albumu All My Demons Greeting Me As A Friend sľubovali len to najlepšie.

Surovo zafarbený hlas, nekonvenčný image, kabaretné koncerty nasvietené 50 odtieňmi čiernej a s varovaním „môžem sa stať čarodejnicou, mrchou aj vrahyňou”, to je 26-ročná holandská speváčka Kovacs, ktorá debutovým albumom Shades Of Black spôsobila v Európe obrovský rozruch. Najradšej chodí v čiernom, ostrihaná nakrátko a s kožušinovou čiapkou na hlave, má tmavý zafajčený hlas, soul v duši, majsterkou sveta v písaní o šťastnej láske sa rozhodne nikdy nestane.

Tridsaťročná Susanne Sundfor vie toho o tradičnej nórskej hudbe veľa. Vyštudovala operu, dokáže aranžovať sláčiky a klavír a klávesy sú pre ňu ako pre iných gitara. Vplyv Mozarta a Händela sa u nej prelína s minimalizmom Philipa Glassa, folkom Roya Harpera a s avantgardou trubkára Nilsa Pettera Molvaera. Prerazila albumom The Silicone Veil, spoluprácou s Röyksopp, ale aj podielom na soundtracku k filmu Oblivion.

Poľská speváčka Maria Peszek nedáva už roky spávať poľským konzervatívcom, má blízko k popu, rocku, kabaretu, punku a doma je za celebritu, od ktorej sa očakávajú nekonformné činy. Zažiarila na divadelných doskách, v televízii a vo filmoch Agnieszky Holland a Jerzyho Stuhra. Extrémnu pozornosť však na seba strháva hudbou, osobne otvorenými, emotívnymi a silne provokatívnymi piesňami a vyhláseniami. Zo svojho radikalizmu neustúpila ani na čerstvom albume Karabin, okolo ktorého sa v Poľsku opäť rozhorela vzrušená debata. Spieva sa v ňom o slobode, nenávisti a o práve na odlišnosť.

Festival Colours of Ostrava sa uskutoční 14.-17. júla v industriálnom areáli Dolných Vítkovíc. Hlavnými hviezdami Colours of Ostrava sú Underworld, Tame Impala, Of Monsters and Men, M83, Passenger, Thievery Corporation, Anohni, Kodaline, The Vaccines či Slowdive. Viac ako 300 programových bodov, okrem koncertov aj divadlá, filmy, workshopy, diskusie či výtvarné aktivity vrátane fóra Meltingpot prebehne na viac ako 22 otvorených a krytých scénach.

ODPORÚČAME AJ:
Vodný mlyn na rieke Rimava je najstarším v regióne
Dobrovoľníci vybudovali 1600-metrový náučný chodník na hrad Peťuša
Z turizmu ťaží Zanzibar málo, dovolenkári nerešpektujú ani kultúru
História Jelšoviec siaha až do mladšej doby kamennej
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Bratislavy na české hranice

Komentáre