Cestovanie

Vianočná dedinka na zámku Schloss Hof je už otvorená

"Vstupné brány, stromy, oranžérie a ďalšie časti zámockého areálu sú zahalené do žiariacich svetiel a premenené na slávnostný vianočný svet. "

TASR, 23. novembra 2016 11:00
V areáli zámku Schloss Hof v Dolnom Rakúsku. Foto: TASR/Miroslav Košírer
Tento víkend otvorili Vianočnú dedinku na rakúskom zámku Schloss Hof neďaleko Bratislavy. Počas koncoročných sviatkov pokoja budú tradičné vianočné trhy sprístupnené každý víkend až do 18. decembra denne od 10. do 19. hodiny.

Podľa organizátorov sú to pravé vidiecke Vianoce z čias panovníčky Márie Terézie so sviatočnou výzdobou barokového zámku a sortimentom viac ako 100 regionálnych vystavovateľov i hravými aktivitami pre deti. Dopravca Slovak Lines opäť zriadil špeciálnu víkendovú popoludňajšiu linku z bratislavskej autobusovej stanice Mlynské nivy až k tomuto zámku.

"Do Schloss Hofu jazdíme od roku 2002 a pozorujeme stále väčší záujem. Máme dojem, že slovensko-rakúske prihraničie viac zrastá, či už Rakúšania u nás, alebo Slováci v Rakúsku odhaľujú možnosti turizmu a vôbec voľného času za hranicou. Táto linka je presne podľa Vianočných trhov a jazdíme z Mlynských nív do Schloss Hofu každú sobotu a nedeľu až do Vianoc," zdôvodnil pre TASR generálny riaditeľ Slovak Lines Peter Sádovský.

Vstupné brány, stromy, oranžérie a ďalšie časti zámockého areálu sú zahalené do žiariacich svetiel a premenené na slávnostný vianočný svet. Vo výstavných priestoroch - zámockých komnatách možno vidieť, aké sviatočné pečivo bolo na stoloch Márie Terézie a cisára Františka Jozefa, v ktorých priestoroch čakali návštevy na ich audienciu, ktoré texty podľa svätého Lukáša čítavali z Biblie, ako vladári čakali na polnočnú omšu či podľa čoho namaľovala najobľúbenejšia panovníčkina dcéra Mária Kristína obraz Vianočná nádielka. Návštevníci sa tiež dozvedia, prečo pôvodný vianočný stromček visel zo stropu, ako vznikol adventný kalendár, kto a kedy zložil najznámejšiu vianočnú pieseň, ktorá rodina mala vo Viedni v roku 1814 prvý ozajstný vianočný stromček a čím bol vyzdobený.

Na svoje si prídu aj detskí návštevníci. Okrem zábavných podujatí v slávnostnej sieni si na kreatívnych workshopoch môžu upiecť koláčiky, urobiť darček alebo vianočné ozdoby, či napísať list Ježiškovi s historickým perom. Nielen najmenší uvidia biele oslíky a ovečky v živých jasličkách, ale mnoho ďalších zvierat môžu navštíviť v zámockých stajniach. Deti aj teraz v zime si môžu zajazdiť na poníkoch.

Okrem často hrajúcej dychovky na nádvorí zámku sviatočnú atmosféru spríjemňuje Marchfeldská filharmónia v slávnostnej sieni každú sobotu o 17. hodine adventným koncertom. Zahrajú diela svetoznámych skladateľov Georga Friedricha Händela, Johanna Sebastiana Bacha, Josepha Haydna, Wolfganga Amadea Mozarta, Antonína Dvořáka a Gabriela Faurého.

ODPORÚČAME TIEŽ:
V Srbsku majú obec Putinovo, v ktorej sa pálenke hovorí Putinovka
Mozaika z kávových zŕn je svetovým unikátom, nájdete ju na Orave
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme z Leopoldova do Lužianok
Highlighty týždňa: Najpríťažlivejší muž planéty je vraj pekný aj múdry

Komentáre