Cestovanie

Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Bratislava východ

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval."

Tablet.TV, 18. augusta 2017 11:00
Železničná stanica Bratislava východ Foto: Tablet.TV
Po týždni, keď sme vám predstavili ďalšiu bratislavskú stanicu Devínska Nová Ves ostaneme opäť v hlavnom meste a ukážeme vám zriaďovaciu stanicu Bratislava východ.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Bratislava východ


Železničná stanica Bratislava východ často nazývaná aj Bratislava– Východné, podľa časti Rače v ktorej sa nachádza, je nákladná zriaďovacia železničná stanica na trati Vajnory – Rača.



Do roku 1961 sa volala Bratislava- Východné nádražie, od roku 1951 Bratislava- zriaďovacie nádražie.
Osobnú dopravu na tejto stanici zrušili asi v roku 1994, čiže potom, čo tu v pracovných dňoch prestal zastavovať osobný vlak z Galanty. Pre nákladné vlaky z odchodovej skupiny juh vedie koľaj na odbočku Vinohrady nadjazdom nad traťou 120.

Stanica niesla počas Rakúsko- Uhorskej monarchie názov Pozsony- Rendezö, čiže Bratislava- zriaďovacia stanica. Zo slova Rendezö je odvodený aj zľudovelý názov stanice a priľahlej mestskej štvrte "Rendez".

Vznik zriaďovacej stanice v Bratislave podmienilo prepojenie Považskej železnice s traťou Viedeň– Budapešť v roku 1874, keďže došlo aj k nárastu prepravovaného tovaru medzi týmito traťovými smermi. Takáto stanica vznikla v roku 1883 na spojke Rača– Vajnory ako Bratislavské zriaďovacie nádražie, ktorá sa s rastúcimi nárokmi na dopravu postupne rozširovala. Zriaďovacia stanica mala okrem dopravných a smerových koľají určených pre nákladnú dopravu aj koľaje pre osobnú dopravu. Po prestavbe sa Bratislava východ stala druhou najvýkonnejšou zriaďovacou stanicou v sieti Československých dráh. Po automatizácii spádoviska sovietskym systémom GTSS v roku 1980 ide o aj dodnes jediné automatizované spádovisko v sieti ŽSR.

Zriaďovacia stanica Bratislava východ je vlakotvorná stanica prvej kategórie s vysokou zriaďovacou kapacitou. Na Slovensku je bez konkurencie, vďaka modernému vybaveniu dosahuje zriaďovaciu výkonnosť do 4500 vozňov za 24 hodín.

Železničná stanica Bratislava východ Foto: Tablet.TV


V roku 2011 sa Bratislava východ stala prvou stanicou na Slovensku, ktorá je schopná detekovať, či sa vo vozni nachádza rádioaktívny tovar.

Súčasťou stanice je aj rušňové depo vrátane Múzejno-dokumentačného centra ŽSR, v ktorom sa každoročne v prvý júnový víkend od roku 1998 uskutočňuje Celoslovenský zraz historických železničných vozidiel.
Zdroj: wikipedia, zeleznicne.info, vlaky.net

ODPORÚČAME AJ:
Spišský hrad sa teší vysokej návštevnosti, čísla prekonali minulý rok
Slávny Big Ben na dlhé mesiace stíchne. Opravovať ho budú štyri roky
Bulharsko svoj pôvab pre turistov nestráca

Komentáre