Cestovanie

Plzeň poodhalí skrytú tvár mesta

"V Plzni bude jar patriť netradičným stretnutiam s príbehmi domácich a odkrývaniu skrytých krás, zaujímavostí a nových pohľadov. Príhody "skrytého mesta" pozbiera pojazdná dodávka."

Romana Juhásová, 10. mája 2014 6:00
Podarí sa Plzni projektom prilákať turistov? (Ilustračné foto) Foto: TASR/AP Photo


Česká Plzeň bude v roku 2015 Európskych hlavným mestom kultúry a na túto udalosť sa evidentne svedomito pripravuje. Kľúčovú úlohu zohrá pozoruhodný projekt s názvom "Skryté mesto". Ako už názov napovedá, stredobodom pozornosti budú menej známe pozoruhodnosti mesta, ktoré Plzenčania do roku 2015 pretvoria na originálny digitálny bedeker. Sprievodca bude mať formu mobilnej alebo webovej aplikácie a taktiež interaktívny rozmer. Organizátori veria, že stále je čo objavovať.

Dodávka ozdobená logom "Skryté mesto" v priebehu mája a júna postupne navštívi štyri plzeňské lokality (Doubravka, Slovany, Lochotín, Bory). V každej z nich uskutoční týždenný program, ktorý podnieti vzájomnú komunikáciu medzi domácimi. O svoje drahocenné spomienky sa smie podeliť každý. Do tvorby sprievodcu sa teda zapojí široká verejnosť – obyvatelia, ktorí svoje mesto poznajú najlepšie a každý z rozličných uhlov. Súčasťou workshopov budú aj prednášky o histórii a diskusie s tamojšími pamätníkmi.

Fakty aj zážitky


Dosiaľ nepoznané lokality možno prekvapia nielen turistov, ale i Plzenčanov. Pri použití vzniknutej aplikácie v českom či anglickom jazyku si podľa vlastných záujmov a preferencií budú môcť vybrať zo siedmich fiktívnych sprievodcov – od študenta, cez veterána druhej svetovej vojny, až po imigrantku. Trasy poodhalia nielen fakty, ale i subjektívne zážitky a spomienky a to formou fotografií a iných obrazových a textových dokumentov.

Propagácia mesta, ktorá zapája do spolupráce i jeho obyvateľov, spojí príjemné s užitočným. Vedeli by ste i vy porozprávať pútavé príbehy svojho mesta?

Komentáre