Cestovanie

O župkovský tetradymit sa zaujímajú aj ukrajinskí profesori

"Keďže v súčasnosti je už asi 30-metrová štôlnička zavalená a miesto pripomínajú len stopy po výkopoch, pri budovaní chodníka sa rozhodli vstup do nej naimitovať."

TASR, 4. októbra 2015 8:00
Na snímke informačná tabula k náučnému chodníku Tetradymit v Župkove. Foto: TASR - Jana Vodnáková
Obec Župkov v okrese Žarnovica sa môže pochváliť jedinečným náleziskom tetradymitu. K miestu, kde kedysi tento vzácny minerál opísal aj Andrej Kmeť a nazval ho Župkovitom, vedie obcou rovnomenný náučný chodník.

Ako priblížil starosta Župkova Ján Tomáš, s myšlienkou obnoviť miesta nálezu tohto minerálu, ktorý bol predmetom výskumov ešte v 19. storočí, prišiel jeho predchodca. "Potom som v roku 2007 požiadal Slovenskú agentúru životného prostredia o dotáciu na vybudovanie náučného chodníka. Boli sme úspešní a dostali sme približne 100.000 Sk," priblížil vznik náučného chodníka Tomáš.

Keďže v súčasnosti je už asi 30-metrová štôlnička zavalená a miesto pripomínajú len stopy po výkopoch, pri budovaní chodníka sa rozhodli vstup do nej naimitovať. "Dali sme tam konštrukciu, vstupné dvere. Spravili sme tam vstup s názvom, informačné tabule a sedenie," priblížil Tomáš s tým, že miesto tak poskytuje priestor na oddych, pre tých, ktorí sa po trase náučného chodníka vydajú.

Náučný chodník sa začína v Dolnom Župkove. Jeho dĺžka je približne 2,5 kilometra a pokračuje smerom do Horného Župkova po hlavnej ceste III. triedy. Na jeho trase sú osadené informačné tabule.

Výnimočnosť tetradymitu potvrdzuje podľa starostu aj fakt, že sa nachádza iba na troch miestach sveta, a to na Urale, vo Švédsku a v Župkove. O jeho význame hovorí aj záujem zo strany odbornej verejnosti. Okrem bežných turistov miesto trikrát navštívili profesori z ukrajinského Ľvova, ktorí sa venujú výskumu tejto horniny a úzko spolupracujú aj so slovenskými vedcami.

"Výhľadovo by sme chceli, keby sme našli kooperáciu s nejakou vysokou školou a že by v rámci nejakej výskumnej práce prišli sem a spravili nejaké prieskumné práce, či a v akej miere sa tam tetradymit nachádza," dodal Tomáš.

ODPORÚČAME AJ:
Görgeiho tunel mal byť podľa turistov už dávno technickou pamiatkou
Chodník Jozefa Kronera vedie zo Staškova po hranicu s Hornou Lomnou
V Tatranskom národnom parku je osem náučných chodníkov
Dominantný Zobor ukrýva hradisko s dvojkilometrovým obranným valom
Na Poľane má vraj Jánošík ukryté svoje poklady

Komentáre