Cestovanie

Navštívte strechu Slovenska: Majestátna Kráľova hoľa vás očarí

"Pramenia pod ňou rieky Čierny Váh, Hron, Hnilec a Hornád. Spolu s vysokotatranským Kriváňom je často označovaná za národný vrch Slovákov a ospevovaná v ľudových piesňach i básňach."

TASR, 6. augusta 2015 12:00
Na snímke rozhlasový a televízny vysielač na Kráľovej holi v Nízkych Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Mohutná a rozložitá Kráľova hoľa (1946 m n. m.) v okrese Brezno je najvyšším vrchom východnej časti Nízkych Tatier, nazývaných podľa nej aj Kráľovohoľské Tatry. V turistických sprievodcoch ju často nazývajú strechou Slovenska.

Pramenia pod ňou rieky Čierny Váh, Hron, Hnilec a Hornád. Spolu s vysokotatranským Kriváňom je často označovaná za národný vrch Slovákov a ospevovaná v ľudových piesňach i básňach. Kráľovou hoľou začína napríklad básnická skladba Jána Bottu Smrť Jánošíkova. Notoricky najznámejšou piesňou o nej je Na Kráľovej holi, nemenej známou je tiež pieseň Pod Úbočou.

Bedekre propagujúce krásy Horehronia ponúkajú viac legiend, prečo hoľa dostala pomenovanie Kráľova. Podľa jednej z nich sa tam údajne ukrýval kráľ Belo IV. Iná dáva jej meno do súvisu s návštevou ďalšieho uhorského kráľa Mateja Korvína, ktorý po poľovačke vraj obedoval na temene jej vrchu. Vysvetlením však môže byť majestátne kraľovanie tejto dominanty okolitému horskému prostrediu.

Vrchol Kráľovej hole, kde sa od roku 1960 týči vysielač, ponúka kruhový výhľad na Vysoké a Západné Tatry či Slovenský raj, a aj preto patrí k najnavštevovanejším vrchom. Je východiskovým bodom jedného z najkrajších úsekov hrebeňom Nízkych Tatier, známym ako energetické meridiánové územie.

Turisti môžu pre výstup na vrchol Kráľovej hole využiť niekoľko trás zo všetkých svetových strán. Najkratšia, ale s prevýšením až 1066 metrov, vedie z juhu z obce Šumiac alebo zo susedného Telgártu a trvá vyše troch hodín.

Pod Kráľovou hoľou, na mieste Úboč, sa každoročne v júli konajú Vatry zvrchovanosti, ktoré organizuje obec Šumiac. Vtedy do dediny prichádzajú mnohí rodáci i turisti. Uskutočnila sa aj v tomto roku a ako na slávnosti konštatoval starosta Šumiaca Marcel Pollák, je rád, že práve ich obec si už po 23. raz takto pripomína výročie Deklarácie o zvrchovanosti SR, čiže hneď od začiatku. "V akom nádhernom prostredí Šumiac leží, taký ťažký život je ich ľudí," poznamenal starosta.

ODPORÚČAME AJ:
Hradný vrch nad Divínom ukrýva dve jaskyne
Dovolenka v trópoch: Zistili sme, kedy je vhodné ísť na ňu s dieťaťom
Extrémne športy si vyžadujú špeciálne poistenie
Skalné previsy či jaskyne turistu pred bleskami neochránia
Vtip o bombe na letisku zábavný nie je, spôsobí poplach

Komentáre