Cestovanie

Na úpätí Nízkych Tatier vyrastie tematický archeopark

" Na úpätí Nízkych Tatier sa tak bude prelínať takzvaná experimentálna archeológia, ktorá pokusne overuje praveké výrobné postupy so zážitkovou archeológiou. "

TASR, 21. marca 2016 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš
Pri dolnoliptovskej obci Partizánska Ľupča chce Občianske združenie (OZ) Archeopark Liptov na viac ako piatich hektároch pozemku vybudovať pravekú osadu. Postupne tu vyrastie komplex drevených stavieb, ktorý chronologicky dokumentuje osídlenie Slovenska od paleolitu až po slovanské obdobie. S prvými prácami začali ešte v minulom roku, v súčasnosti sú rozostavané už dva objekty. Informáciu pre TASR potvrdil Víťazoslav Struhár z OZ.

Od archeoskanzenov, ktoré sa spravidla budujú priamo na miestach archeologických objavov, odlišuje archeoparky najmä fakt, že sú to umelo vybudované areály, striktne sa však pridŕžajú skutočných nálezov. "V areáli budú stáť paleolitické stany, domy a chaty z doby kamennej až z obdobia sťahovania národov, tkáčska dielňa, studňa, sýpka, chlievy pre zvieratá, hrnčiarska dielňa, mincovňa a vyhliadková veža," uvádza OZ. V okolí budú jednoduché políčka, na ktorých sa budú pestovať dobové plodiny, nebudú chýbať ani živé zvieratá.

Projekt je zameraný na širokú verejnosť a jeho zámerom je zvýšiť turistický záujem o túto časť Liptova, prezentovať kultúrne a prírodné dedičstvo, históriu a tradície regiónu aj Slovenska, prepojiť teóriu a prax vzdelávacieho procesu na všetkých typoch škôl. Popri scénických stavbách, ktoré tvoria kolorit areálu, sa budú postupne budovať aj logistické stavby, aby bol zabezpečený plynulý chod tohto areálu počas celého roka.

Na úpätí Nízkych Tatier sa tak bude prelínať takzvaná experimentálna archeológia, ktorá pokusne overuje praveké výrobné postupy so zážitkovou archeológiou. Očakáva sa, že archeopark sa bude na Liptove tešiť veľkému záujmu turistov. "Náklady na jeho vybudovanie sú vysoké, len prvá časť realizácie si vyžiada približne 130.000 eur, rozpočet na druhú fázu projektu sme ešte nevyčíslili, pretože v súčasnosti ho projektujeme," povedal Víťazoslav Struhár.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Toto je desať najdrahších miest na svete
Navštívte viac ako 50 hradov a zámkov za jedno popoludnie
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Nových Zámkov do Lužianok
História Jelšoviec siaha až do mladšej doby kamennej

Komentáre