Cestovanie

Leto sa blíži: Prvý tip, roadtrip

"Mladosť, čas malých výplat a veľkých spomienok, je ideálna pre cestovanie! Čo by ste povedali na taký roadtrip? "

Romana Juhásová, 5. apríla 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová


Webmagazín vám každú aprílovú sobotu predostrie tip na aktívnu letnú dovolenku, po ktorej si v niektorých prípadoch možno budete musieť vziať ešte pár dní skutočne oddychovej dovolenky na regeneráciu.

V prvej časti letného seriálu budeme cestovať po zemi, rozpálenom asfalte, na štyroch kolesách, s vetrom vo vlasoch. Je jedno, či brázdite cesty americké, európske alebo sa chystátate obhliadnuť krásy našej krajiny. Road trip má byť plný prekvapení, improvizácie a nečakaných zvratov (aspoň podľa filmov), jeho úpešnosť a bezpečnosť sa však odvíja aj od dôslednej predprípravy.

Aby vás nič (nepríjemne) nezaskočilo


Keďže vyrážate do sveta na vlastnú päsť, nevyhnutý je dostatok informácií. O predpokladanom počasí, cieľovej destinácií, ale nemožno zabudnúť ani na krajiny, ktorými len prechádzate. Nevyhnutný krok - skontrolujte pred cestou vozidlo, ak nedôverujete svojmu technickému úsudku, zverte to do rúk autoservisu. Samozrejmosťou sú taktiež platné doklady, nielen občiansky preukaz respektíve pas, ale aj doklad vodičský, technický, respektíve medzinárodný vodičský preukaz ak cestujete mimo Európy do krajiny, ktorá ho vyžaduje. Nebuďte lakomý na cestovné poistenie, dáte zaň zopár eur, no v nepríjemnej situácii môže byť na nezaplatenie.

Užitočné vecičky


Kedysi sme používali mapy, dnes na palube nesmie chýbať GPS navigácia s akuálnymi údajmi, hoci len v mobilnom telefóne. Ani tá však nie je vševediaca, napríklad nemusí poznať čerstvo vybudované cesty. Občas je preto lepšie poslúchnuť zdravý rozum, pre prípad núdze sa hodí i klasická mapa.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Ak sa nazbierala posádka do viac ako jedného auta, výbornou pomôckou pre dorozumievanie sú jednoduché vysielačky, ktoré nielen poslúžia, ale určite aj pobavia. Pribaľte autonabíjačku, malé frázové slovníky, pokiaľ neovládate jazyk daného štátu a najmä množstvo dobrej hudby, ktorá je výsledkom kompromisu, teda bude lahodiť ušiam všetkých prítomných.

Cestu spríjemnia i rozličné slovné hry, poznáte napríklad zábavku zvanú "žlté auto"? Pokiaľ ale križujete napríklad arizonskú púšť, farebné podmienky odpadajú a hra sa mení na "akékoľvek auto" (ak ale celý vo vytržení po hodine osamotenej cesty zakričíte šoférovi do ucha "auto!", výhru vám nedopraje).

Rozpočet a plán


Ešte pred odchodom si vytvorte predstavu o miestnych cenách, predpokladaných nákladoch a na základe toho zhotovte predbežný rozpočet, aby sa nestala nemilá vec a nedošli vám peniaze uprostred cesty. Pokúste sa zosúladiť to, kto čo chce vidieť a robiť a na základe jednotlivých požiadaviek vytvoriť časový plán, vďaka ktorému stihnete všetko po čom túžite a nikto sa nebude cítiť ukrátený.

Účastníci zájazdu


Dobre si premyslite, s kým chcete robiť kompromisy a najmä tráviť týždne uzavretý v priestoroch jedného vozidla. Užitočná česká webová stránka http://www.road-trip.cz/ vymenúva členov dokonalej roadtrip posádky, pre zaujímavosť zistite, či tieto podmienky ako-tak spĺňate.

Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová
Sú nimi zopodvedný a skúsený kapitán, mimoriadne dôležitý bavič, vďaka ktorému prekusnete nudu i ponorku, dokumentátor, ktorí robí všetkých šťastnými neustálou fotografickou či kamerovou pozornosťou a následne sa môžu presvedčiť, akí sú pekní, nebojácny ochranca, vždy pozitívne naladený optimista a starostlivé, priam až materské oko toho, kto ostatných zastaví pred nápadmi nezlúčitelnými so životom a zdravým rozumom.

Neznamená to, že počet cestujúcich sa automaticky musí rovnať číslu šesť, v niektorých sa skrýva hneď niekoľko zo spomenutých osobností. Absolútnym základom je dobrý kopilot, ktorý má schopnosti nielen navigačné, ale i komunikačné a nie je žiadny spáč. Teda ak na šoféra príde únava, udrží ho formou živého zaujímavého rozhovoru v bdelom stave.

V rámci prípravy sa môžete navnadiť i zhliadnutím kvalitného road trip filmu, tu sú naše tipy.

Komentáre