Cestovanie

Cesta s nulovými nákladmi: Tipy na road trip filmy

"Ak ste radi, že vám benzín vystačí na cestu z práce domov, symbolicky cestujte aspoň s road trip movies. "

Romana Juhásová, 20. novembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová


Pravdepodobne vás nestretnú bláznovstvá ako z hollywoodskej produkcie, no aký môže byť zábavnejší spôsob objavovania neznámeho ako s priateľmi, autom, ktoré môžete zastaviť na akomkoľvek mieste, ktoré vás zaujme a hlasnou hudbou derúcou sa z reproduktorov. Ak ste radi, že vám benzín vystačí na cestu z práce domov a sychravý november netvorí ideálnu scenériu pre jazdu s otvoreným oknom a krásne pohľady na krajinu, symbolicky cestujte aspoň s road trip movies. Náklady minimálne, zahŕňajú len pukance.

Špecifikom tohto subžánru je jeho pestrosť - môže byť všetkým od komédie po tragickú drámu. Zjednocujúcim prvkom a javiskom je cesta, dôležitejšia ako cieľ, či už počas nej hrdinovia čosi hľadajú alebo naopak, unikajú. Vybrali sme niekoľko vydarených filmov, ktoré pobavia, zaujmú, no neurazia inteligeciu diváka.

Misia: Zoceliť rodinu


Pod označením americká rodinná komédia sa málokedy skrýva čosi nielen príjemné, ale aj hodnotné. Uzavrite však do dodávky a časového stresu rútiacu sa matku, neúspešného motivačného rečníka ako otca, uja - odborníka na spisovateľa Prousta so samovražednými sklonmi, starého otca vyhodeného z domova dôchodcov za požívanie heroínu, syna, ktorý odmieta prehovoriť a tú, ktorá to všetko drží pokope – rozkošnú Olive, ktorá sa vymyká typickej predstave malej kráľovnej krásy a dostanete recept na nekonvenčné úsmevné dielko. Zaujímavá typológia postáv vás udrží pri obrazovke až do prekvapivého konca. Little miss sunshine, odporúčame.

Misia: Nespútanosť


Z iného súdka pochádza slobodomyšlienkárska dráma Bezstarostná jazda (Easy rider) z prelomu 60. rokov, pri ktorej je dôležitejšia ako dej samotná atmosféra doby. Billy a Waytt „Kapitán Amerika“ križujú Ameriku na svojich motorkách za zvuku Born to be wild a jedoducho si užívajú peniaze zarobené na drogách. Zábava musela panovať aj pri natáčaní samotnom, keďže herci fajčili skutočnú marihuanu. Svoju prvú významú rolu ocenenú oscarovou nomináciou si tu zahral i skvelý Jack Nicholson.

Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová
Okolo 60. rokov a drog sa točí aj Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas), ktorým Terry Gilliam adaptoval knižné dielo amerického novinára Huntera Thomsona. Johnny Depp ako žurnalista Raoul Duke mieri so svojím právnikom do hniezda neresti za účelom reportáže z celoštátnej konferencie venovanej boju proti drogám. Zaujímavý paradox. Ale ako už bolo povedané, dôležitejšia ako cieľ je cesta, v tomto prípade popretkávaná bizardnými zážitkami.

Do kategórie filmov oslavujúcich nekonvenčné rozhodnutia a spôsob života patrí napríklad aj Mexická jazda (Y tú mama también) od Alfonsa Cuaróna o priateľstve, živote a erotike zobrazenej poeticky, dramaticky a bez vulgárnosti. Pred spoločnosťou uniká i hrdina skutočného príbehu Into the wild, ktorá poteší oči hlavne prírodu milujúcich divákov.

Misia: Priateľstvo je prvoradé


Aby hlavným hrdinom nebolo na ceste smutno, priateľstvo figuruje v subžánri road trip movies ako téma číslo jeden. Neodmysliteľným evergreenom je dvojica Thelma a Louis, ktorú netreba predstavovať. V opozícii ku klasike stojí novšia produkcia, napríklad belgické Hasta la vista z roku 2011, ktoré zobrazuje cestu Európou v zložení troch priateľov. Ako všetci tínedžeri, aj oni zdieľajú túžbu po ženách, víne a zábave, no dospievanie im komplikuje handicap – jeden je nevidiaci, druhý na vozíčku a tretí ochrnutý s vážnym ochorením. Dôkaz, že mladícka túžba a komédia sa vedia spojiť aj s vkusom.

ĎALŠIE TIPY
Bokovka (Sideways)
Zlomené kvetiny (Broken flowers)
Motocyklové denníky (Diarios de motocicleta)
Výlet – ČR, SVK
Jízda – ČR

Komentáre