Cestovanie

Leto sa blíži: Druhý tip, brigáda v zahraničí

"Pre mnohých je leto synonymom zárobku, ideálne v spojení s útekom od zabehnutej reality. Ale pozor, brigáda nie je dovolenka! Prácechtivým zelenáčom ponúkame zopár tipov, ktoré pomôžu i pobavia. "

Romana Juhásová, 12. apríla 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník


Pozeráte sa po zárobku, ktorý pokryje aspoň časť nákladov náročného študentského života, odbremení rodičov a vy si môžete užívať skvelý pocit z toho, že si na seba dokážete zarobiť vlastnými rukami? Gratulujeme, rozhodli ste sa nahradiť mesiace ničnerobenia zodpovednou a perspektívnou činnosťou. Nielenže vás naučí vážiť si cenu peňazí, motivačným faktorom je aj zdokonalenie jazyka, cestovanie, spoznávanie nových krajov, kultúr, ľudí.

Destinácia v závislosti od jazykových zdatností


Prvá otázka, ktorú by ste si mali položiť, sa týka destinácie vašej pracovnej realizácie, pričom najlepšie je odraziť sa vašich jazykových znalostí. Reč je vo väčšine povolaní, najmä ak sa zameriavate na služby, nevyhnutná. Nemáte blok komunikovať v angličtine? Výborne, výber máte pestrý, či už Work and Travel v USA, oberanie jahôd na anglických farmách alebo ak mierite vysoko, brigáda v ďalekej Austrálii. Alebo ste nemčinár? Rakúsko je vďaka nízkej nezamestnanosti a neveľkej vzdialenosti jednou z najobľúbenejších destinácií a nepochybne "svetovo" si zarobíte i v Nemecku.

Zvládnete to i sami


Dilema číslo dva – využiť služby agentúry alebo sa spoľahnúť na vlastné schopnosti v kombinácii so šťastenou? V prípade agentúry je na mieste ostražitosť a preverovanie spoľahlivosti, na trhu je nemálo jednotlivcov, ktorí si za sprostredkovanie práce naúčtujú nehorázne sumy. Druhá možnosť nemusí byť len pre spontánnych odvážlivcov, ak máte čas a trpezlivosť, brázdite v predstihu vody internetu koľko sa len dá, buďte aktívni, posielajte životopisy, nadväzujte kontakt a možnosť, že sa na vás usmeje šťastie v podobe voľného pracovného miesta, je vysoká. Vyskúšajte napríklad túto bezplatnú vyhľadávaciu stránku a zvládnete to i sami.

Niekto úspech nájde aj v prípade, že za hranice vyrazí úplne na vlastnú päsť, tento prístup je však riskantný a poznáme i prípady, keď sa študenti po bezúspešnom hľadaní vrátili domov s prázdnymi vreckami. Lukáš z Brezna sa do Manchestru vydal na odporúčanie tamojšej rodiny, ktorá v zamestnaní nevidela problém. Týždne strávil rozdávaním životopisov, no bez úspechu a akéhokoľvek zárobku. Problém podľa jeho názoru tkvel v tom, že anglické mesto turisticky v letných mesiacoch priveľmi neprekvitá a tým pádom nevzniká núdza po pracovnej sile. Zahojení nie ste ani na turisticky atraktívnych miestach, keďže rozhodne nie ste jediným obyvateľom strednej, respektíve východnej Európy, ktorému v hlave skrsla geniálna myšlienka okúsiť zárobok v zahraničí.

Žiadna dovolenka


Jednou z najčastejšie ponúkaných a využívaných možností zárobku v zahraničí je klasika – brigáda na farme vo Veľkej Británii. Skúsenosť s ňou má i študentka Mirka s priateľom a to konkrétne so zberom jahôd a malín v Škótsku. Náročná práca obnášala každodenné skoré vstávanie do dažďa a borenie sa v blate na poli a mladí Slováci si rýchlo uvedomili, že brigáda a dovolenka nie sú v synonymickom vzťahu.

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
Zásadu nečakať vysoký zárobok za neveľa hodín práce denne zdôrazňuje aj Kristína z Považskej Bystrice, ktorá v meste Ocean City v americkom štáte Maryland strávila tri sezóny. Zárobky sú za mlákou síce vyššie od tých našich, no s rovnakou úmerou vzrastajú i náklady na život. Opakovane sa stretla s neprimerane veľkými očakávaniami zárobkuchtivých Slovákov.

Práca môže byť ťažká, no pozor na zamestnávateľov, ktorí dosiaľ nezaznamenali zrušenie otroctva. Negatívne spomína na svoju skúsenosť z Wales Nitran Peter, ktorého zaskočil povýšenecký prístup zamestnávateľa, no i ďalších anglických kolegov. "Správali sa k nám ako k nižšej rase," hovorí. Na skeptickosť spolupracovníkov pamätá i Kristína, v americkom hoteli boli vraj nesympatie k slovenským pracovníkom evidentné. Prejavovali sa až extrémnymi formami. "Obvinila ma z krádeže vlastného pasu a dali mi na tri dni výpoveď. Nadriadené nám kradli sprepitné, nikdy nás nepustili do izby skôr, ako ju oni "neskontrolovali"."

Spomínanými menej pozitívnymi aspektmi vás ale od vycestovania za prácou v zahraničí rozhodne nechceme odradiť, iba upozorniť na to, čoho sa vyvarovať. Bez práce pochopiteľne nie sú koláče a ak si tieto dezerty pripravíte v podobe cestovania po krajine s kamarátmi a užívania si slobody a samostatnosti, budú mimoriadne sladké a chutné.

Na záver vás pobavíme pozoruhodnou pracovnou náplňou študentky Zuzky, brigáda totiž nemusí byť len v oblasti poľnohospodárstva, gastronómie či starostlivosti o deti. Počas študijného pobytu v Indonézii si strihla rolu v domácom veľkofilme z obdobia druhej svetovej vojny. "Potrebovali belochov, ktorí zobrazia holandských kolonizátorov, tak som mala tri dni odeté historické šatstvo a Japonci ma vyháňali z kostola s puškami. Bola to nepochybne moja dosiaľ najbizarnejšia brigáda." Naozaj, možnosti vás prekvapia.

SÚVISIACE ČLÁNKY:
Leto sa blíži: Prvý tip, roadtrip

Komentáre