Cestovanie

Európska únia vytvorí v spolupráci s UNESCO nové poznávacie trasy

"Vytvorené historické trasy budú priamo nadväzovať na prvky kultúrneho, prírodného aj nehmotného dedičstva významu zo zoznamu UNESCO."

TASR, 30. apríla 2016 13:00
Od roku 1993 je na Zozname svetového dedičstva UNESCO zapísané aj historické jadro Banskej Štiavnice a technické pamiatky v jej okolí. Zápis priniesol mestu mimoriadnu prestíž. Na snímke Hlavná ulica. Foto: TASR - Jana Vodnáková
Zvýšenie turistického záujmu o kultúrne miesta nielen na Slovensku by mal do konca roka 2017 priniesť projekt vytvorenia „Európskych trás svetového dedičstva“. Projekt s predbežným rozpočtom vo výške 1,5 milióna eur je výsledkom spoločného úsilia UNESCO a Komisie Európskej únie. Okrem spoločného kultúrneho poznania krajín má priniesť aj ekonomický rast v zaostalých regiónoch. TASR o tom informovala Slovenská komisia pre UNESCO.

Vytvorené historické trasy budú priamo nadväzovať na prvky kultúrneho, prírodného aj nehmotného dedičstva významu zo zoznamu UNESCO. Návštevníci si budú môcť vyskúšať formy audiovizuálnych pomôcok a mobilných aplikácií s turistickými informáciami spolu s mapami indikujúcimi všetky priľahlé miesta s kultúrnymi hodnotami.

Iniciatívu ocenila európska komisárka pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie Elżbieta Bienkowska z hľadiska oživenia historických artefaktov a miest. Takýto projekt môže podľa nej zlepšiť vzájomné poznanie národov, ktoré tvoria európsku rodinu.

Zámerom projektu je tiež upriamiť pozornosť potenciálnych podnikateľov a investorov na príležitosti v okolí pamiatok s emblémom UNESCO. V neposlednom rade tak vytvorenie trás prispeje k vytvoreniu nových pracovných príležitostí a ekonomického rastu v často odľahlých regiónoch s vyššou mierou nezamestnanosti.

Generálna tajomníčka UNESCO Irina Bokova vyzdvihla projekt „Európskych trás svetového dedičstva“ ako konkrétny príklad sily kultúrneho dedičstva. To je podľa Bokovej prameňom pre ekonomický a sociálny rozvoj spoločenstiev a regiónov. Irina Bokova navštívi Slovensko v čase od 5. do 8. mája. Počas návštevy sa stretne s najvyššími ústavnými činiteľmi a prezrie si viaceré lokality UNESCO na strednom a východnom Slovensku.

ODPORÚČAME AJ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Zo Štúrova do Galanty
Kaštieľ v Zemianskych Kostoľanoch ponúka aj expozíciu o histórii obce
Bez zmluvy EÚ by dedinku Schengen preslávil len rizling a Victor Hugo

Komentáre