Cestovanie

Budapeštianske sochy z komunistickej éry vystavujú v Memento parku

"V parku je vystavených 42 pomníkov - sôch, tabúľ a reliéfov. Najväčším dielom je osemmetrový pomník, ktorý stál v susedstve Námestia hrdinov."

TASR, 21. júla 2017 10:00
Na snímke Pomník bojovníkov robotníckeho hnutia. Foto: TASR - Ladislav Vallach
Sochy Lenina, Marxa, Engelsa, sovietskych vojakov, viacerých maďarských komunistických lídrov a rôzne ďalšie artefakty z obdobia komunistickej diktatúry, ktoré v predchádzajúcom režime stáli na verejných priestranstvách Budapešti, vystavujú v Memento Parku. Múzeum pod holým nebom na Balatonskej ceste v XXII. budapeštianskom obvode je známou atrakciou hlavného mesta, ktorú vyhľadávajú aj zahraniční turisti.

"Po zmene režimu sa čoraz akútnejšie vynárala otázka, čo s propagandistickými sochami, ktoré stáli na verejných priestranstvách a ktoré boli postavené počas predchádzajúceho režimu. Po zvažovaní viacerých alternatív sa poslanci samosprávy hlavného mesta rozhodli, že sochy budú z mesta odstránené," povedala pre TASR Dóra Szkukliková z Memento Parku.

Diela umiestnené v rokoch 1945-1989 na uliciach a námestiach Budapešti v súlade s potrebami a očakávaniami vtedajšej komunistickej kultúrnej politiky napokon odstránili v decembri 1992, keď padlo aj rozhodnutie o zriadení parku sôch. V ňom ikonické propagandistické monumenty umiestnili. Park otvorili v roku 1993, v roku 2006 ho rozšírili a vtedajší názov Park sôch zmenili na Memento Park.

V parku je podľa slov Szkuklikovej vystavených 42 pomníkov - sôch, tabúľ a reliéfov. Najväčším dielom je osemmetrový pomník, ktorý stál v susedstve Námestia hrdinov.

"Za mnou je Stalinova tribúna, na ktorej je vidieť pár čižiem. Je to kópia pozostatkov Stalinovej sochy vo veľkosti originálu. Stalinovu sochu postavenú na Námestí sprievodov (Felvonulási tér) v roku 1956 počas protikomunistickej revolúcie povalili a na podstavci istý čas zostal iba pár čižiem. V parku tento monument symbolizuje túžbu ľudu po slobode v širšom kontexte, teda nielen z hľadiska maďarskej histórie, ale aj ako reflexia udalostí v krajinách celého východného bloku," dodala.

Park navštevujú turisti z Maďarska, ale aj zo Spojených štátov, západoeurópskych krajín či krajín bývalého východného bloku.

"Musím podčiarknuť, že dôvodom vzniku tohto parku nebola prezentácia politického odkazu či kritiky alebo chvály daného režimu. Toto zariadenie vzniklo s cieľom zachovať odkaz istého obdobia dejín pre ďalšie generácie. Park vlastne hovorí súčasne o diktatúre aj o demokracii, pretože práve demokracia je schopná dôstojne zaujať postoj k svojej minulosti, čo bolo aj koncepciou zriaďovateľa tohto parku," uzavrela Szkukliková s poznámkou, že pri zakladaní parku existovali aj drastickejšie predstavy, napríklad nahádzať sochy na kopu a určitým spôsobom ich tak ponížiť, ale to by potom podľa jej slov už bolo o niečom inom.

ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: Rozmýšľate, kam na turistiku? Vyberte sa na Starhrad
Rozmýšľate, kam ísť s deťmi na výlet? Zabaví ich bazén s vlnobitím
Viete, ako znížiť riziko krádeže na letnom kúpalisku?
Do Bulharska vycestujete nielen za morom, ale aj za sochami z piesku
Čiernohronská železnica plní detské sny, môžete sa stať rušňovodičom

Komentáre