Autá

Toto auto oslavuje narodeniny: Dvadsaťročnica kultového smartu

"Presne pred 20 rokmi prišlo na trh jedno z najnezvyčajnejších sériových vozidiel. "

Peter Škorňa, 15. augusta 2018 9:00
Smart Foto: Daimler AG
Je poznateľne iné než bežné autá – smart city kupé, ktoré sa v súčasnosti nazýva smart fortwo a od roku 2014 je na trhu už v tretej generácii.

Výroba modelu smart sa začala v júli 1998 a po 20 rokoch výroby sa predalo vyše 2,2 miliónov vozidiel smart. Vďaka technickým novinkám a dizajnu, ktorý spája funkčnosť s radosťou zo života, sa z vozidla smart stalo kultové auto. Potom, ako bol smart fortwo v ponuke najskôr iba v Nemecku a ôsmich ďalších európskych krajinách, v súčasnosti ho možno získať v 46 krajinách na celom svete.



Tretia generácia
V roku 2014 prišla na trh aktuálna tretia generácia. Smart fortwo bol vylepšený takmer po všetkých stránkach a teraz je výrazne komfortnejší. Koncepcia motora vzadu, typická pre značku smart, je prvý raz v ponuke aj vo štvormiestnom smart forfour. Krátke previsy, malá dĺžka a vysoký uhol natočenia predných kolies sú optimálne predpoklady na to, aby sa modely smart dostali do každej parkovacej medzery a za každý roh. V otázke priemeru otáčania dosahuje smart fortwo nový rekord: vďaka jeho hodnote 6,95 m (od obrubníka k obrubníku) príp. 7,30 m (od steny k stene) je manéver otáčanie extrémne jednoduchý. A smart forfour sa otočí na takmer rovnako malom kruhu, ako generácia fortwo ponúkaná do roku 2014 (od steny k stene: 8,75 m). Jeho hodnoty: 8,65 m (od obrubníka k obrubníku) príp. 8,95 m (od steny k stene).

Na scéne kabriolet


V roku 2016 nasleduje smart fortwo kabriolet. Jeho textilná skladacia strecha tritop umožňuje jedinečnú flexibilitu: stlačením tlačidla sa kabriolet smart fortwo zmení zo zatvoreného dvojmiestneho vozidla na automobil s veľkou skladacou posuvnou strechou, až po kabriolet s úplne otvorenou sklápacou strechou. Pôžitok z vychutnávania si čerstvého vzduchu tak možno prispôsobiť počasiu aj vlastným predstavám.
Pohon všetkých troch modelov smart zabezpečujú okrem iných moderné trojvalcové benzínové motory s výkonom 52 kW/71 k (kombinovaná spotreba paliva: 5,2-4,8 l/100 km; kombinované emisie CO2: 120-111 g/km) a 66 kW/90 k (kombinovaná spotreba paliva: 5,4-5,0 l/100 km; kombinované emisie CO2: 133-115 g/km1). Na prenos sily sú k dispozícii päťstupňová prevodovka s ručným radením alebo dvojspojkový automat twinamic.



EQ vízia


Od roku 2017 sú všetky tri verzie karosérie k dispozícii aj ako elektricky poháňané modely (kombinovaná spotreba elektrickej energie: 14,0-13,5 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 0 g/km). Smart je tak jedinou automobilkou na svete, ktorá svoju modelovú paletu ponúka tak so spaľovacími motormi ako aj s plne elektrickým pohonom z akumulátora (podrobnosti pozri na nasledujúcej strane). V modeli smart vision EQ fortwo predstavila značka smart elektrickú a autonómnu víziu vysokoefektívnej a flexibilnej miestnej dopravy pre budúcu mestskú mobilitu a zdieľanie áut budúcnosti. Ako prvé koncepčné vozidlo stelesňuje všetky štyri piliere stratégie CASE: Connected (pripojený), Autonomous (autonómny), Shared (zdieľaný) a Electric (elektrický).

smart ready to a car2go


Značka smart už šesť rokov dopĺňa svoju ponuku mobility o služby, ktoré zákazníkom uľahčujú život v meste. Najnovšími službami sú smart ready to spot a smart vrátenie po krádeži. Služba ready to spot si automaticky uloží polohu GPS zaparkovaného vozidla značky smart, ak si ju zákazník aktivoval. Služba okrem funkcie navigácie ponúka aj možnosť, môcť sa pohodlne vrátiť späť k smartu pomocou aplikácie moovel.

V prípade krádeže vozidla smart, služba vrátenie po krádeži pomáha v komunikácii so štátnymi orgánmi a pri opätovnom nájdení vozidla. V záujme rýchleho vývoja a realizácie tvorivých projektov z oblasti mestskej mobility automobilka smart v roku 2016 založila svoju skupinu expertov smart lab. Koncepcia smart ready to zastrešuje mnohé inovatívne služby, ktoré uľahčujú život v meste. Súčasťou tejto novej stratégie služieb smart sú už zdieľanie súkromných áut smart ready to share, koncepcia prenajímania smart ready to rent, služba doručovania do kufra auta In-Car-Delivery-Services smart ready to drop a smart ready to drop+ ako služba na uľahčenie parkovania smart ready to park. K úspechu značky smart v rozhodujúcej miere prispel aj car2go – prvý systém zdieľania áut bez väzby na konkrétne miesto prevzatia/vrátenia na celom svete od roku 2008. Globálny líder na trhu systémov zdieľania áut má v súčasnosti viac ako tri milióny zákazníkov a je k dispozícii v 24 mestách v Európe, Plneelektrický autopark car2go jazdí už v Stuttgarte, Amsterdame a Madride.



Čisto elektrický smart


Ako prvá automobilová značka sa smart usiluje o dôsledný prechod zo spaľovacieho motora na elektrický pohon: od roku 2017 jazdí smart v USA, Kanade a Nórsku výlučne elektricky, od roku 2020 by smart aj v Nemecku a západnej Európe mal jazdiť výlučne na akumulátorový elektrický pohon. Zvyšok sveta by mal nasledovať krátko na to. Modely smart EQ fortwo a smart EQ forfour robia už dnes vstup do elektrickej mobility príťažlivým ako nikdy predtým. Po smart fortwo kupé a smart forfour v lete 2017 začal jazdiť na akumulátorový elektrický pohon aj smart fortwo kabriolet. Modely smart EQ fortwo a smart EQ forfour možno nabíjať z bežnej elektrickej zásuvky – so sériovou výkonnou palubnou nabíjačkou v závislosti od národnej verzie až dvojnásobne rýchlo ako doposiaľ. Od marca 2018 bude možné objednávať rýchlonabíjačku, s ktorou možno čas nabíjania z nabíjacej skrinky skrátiť pod 40 minút.

Model smart aj v múzeu


Skutočnosť, že smart fortwo s jeho jedinečným charakterom treba napriek jeho mladému veku radiť medzi automobilových klasikov, je nesporná. Pretože smart fortwo sa ako jediné vozidlo ešte za čias svojej sériovej výroby už v roku 2002 stal súčasťou stálej zbierky „Dizajnové znaky poslednej dekády uplynulého tisícročia“ svetového Múzea moderného umenia v New Yorku.

Komentáre