Autá

Štrasburg zavádza povinné ekologické známky

" Nálepka stojí 4,80 eura a možno si ju objednať cez internet. Platí dovtedy, kým je čitateľná. "

TASR, 1. novembra 2017 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok
Kto v Alsasku jazdí autom, motocyklom alebo obytným vozidlom, bude v niektorých dňoch potrebovať francúzsku ekologickú známku. V Štrasburgu a jeho širšom okolí vznikne od 1. novembra ekologická zóna, ktorá má pomôcť znížiť znečistenie ovzdušia.

V prípade smogového alarmu bude od štvrtého dňa platiť povinnosť jazdiť len so známkou. Štrasburská prefektúra počíta s tým, že to bude zhruba tri dni v roku. Štrasburg tak nasleduje príklady ďalších francúzskych metropol, ako Paríž a Lyon.

Nálepka stojí 4,80 eura a možno si ju objednať cez internet. Platí dovtedy, kým je čitateľná. Vodiči bez nej riskujú pokutu minimálne 45 eur. Celková výška pokuty závisí okrem iného od typu vozidla. Francúzi však nemecké ekologické nálepky neakceptujú.

Vozidlá v Nemecku zásadne potrebujú zelenú známku, aby mohli vojsť do ekologickej zóny. V prípade jazdy bez nej hrozí pokuta 80 eur.

Nemecké Centrum pre európsku ochranu spotrebiteľov sa obáva chaosu vyplývajúceho z rôznych národných pravidiel. "Chceme jednotnú nálepku platnú v celej EÚ," povedala prezidentka centra Martine Mérigeauová.

ODPORÚČAME AJ:
Ako pripraviť auto na zimu: Nezabudnite na svetlá a kvapalinyPortál Webmagazín
Prichádza čas zimných pneumatík. Ojazdenými riskujete nebezpečenstvo
Túžite po historickom vozidle? Najväčším problémom sú náhradné diely

Komentáre