Autá

Slovenskí študenti súťažia so svetom o najlepšie úsporné vozidlá

"Slovenskí študenti z Trnavy, Košíc a Bratislavy pocestujú do Londýna, aby predviedli svoje vlastné energeticky úsporné vozidlá. Jazdia na elektrinu, plyn aj benzín. "

Erik Stríž, 11. apríla 2017 14:00
Vozidlo tímu zo Strojníckej fakulty STU Bratislava (fotografia je z roku 2016) Foto: Erik Stríž

Slováci sú aktívni už roky

Autá budúcnosti je potrebné vyvíjať už dnes. Alebo je už aj dnes neskoro? Slovenskí študenti z technicky zameraných škôl sa otázkou ekologickej a efektívnej osobnej dopravy zaoberajú už celé roky, svojpomocne navrhujú a zhotovujú jedinečné vozidlá na rôzne typy palív. Tím tvorcov z Košíc má vo výrobe ekologických vozidiel tradíciu už od roku 1994.

Sú to vozidlá schopné jazdy, ale na bežné osobné automobily sa rozhodne nepodobajú. Niektoré vyzerajú skoro ako rakety, iné sa podobajú na športový automobil z prvej polovice 20. storočia. Z pohľadu dizajnu sú asi najpôsobivejšie vozidlá z dielní košického a bratislavského tímu, ktoré vynikajú precízne vypracovanou karosériou s ladnými tvarmi. S rovnakým vzhľadom to bratislavské súťažilo už aj minulý rok, pričom pred novinármi aj verejnosťou prešlo symbolické prvé metre. Nezaobišlo sa to bez drobných komplikácií, ktoré sa snáď do aktuálneho ročníka festivalu ekologických vozidiel a pretekov odstránili.

Trnavský tím zo Strednej priemyselnej školy dopravnej Foto: Stredná priemyselná škola dopravná v Trnave

Rôzne palivá, rovnaké ciele

Tímy tvorcov z Trnavy, Košíc a Bratislavy podporujú viaceré spoločnosti, okrem organizátora pretekov Shell možno na vozidlách vidieť nálepky značiek Citroen, HP, Michelin, Uvex a ďalších. Sú to sponzori, partneri a inak spriaznené spoločnosti, ktoré menším či väčším dielom prispeli k realizácii vizionárskych vozidiel.

Okrem dizajnu sa jednotlivé slovenské vozidlá od seba líšia aj pohonom. Aj keď by sa mohlo zdať, že budúcnosť dopravy patrí elektrickým pohonom, veľké automobilky a aj títo tvorcovia dokazujú opak. Ich cieľom je prejsť čo najväčšiu vzdialenosť v pomere k množstvu paliva a energie, pričom palivom môže byť prakticky čokoľvek.

Vozidlo tímu zo Strojníckej fakulty TUKE Košice Foto: Strojnícka fakulta TUKE
Bratislavský tím zo Strojníckej fakulty STU poháňa svoje vozidlo stlačeným zemným plynom CNG, košický tím Strojníckej fakulty TUKE využil benzín a trnavskí tvorcovia zo Strednej priemyselnej školy dopravnej, ktorí sú v súťaži noví, stavili na výhradne elektrický pohon.

Medzinárodné preteky a festival ekologických vozidiel

Všetky tri študentské skupiny budúci mesiac aj so svojími vozidlami pocestujú do Londýna, kde ich predvedú na festivale Make the Future. Festivalu sa zúčastňuje až 192 študentských tímov z 27 krajín sveta.

Po festivale Make the Future sa budú uchádzať o víťazné pozície na pretekoch Shell Eco-marathon Europe 2017, ktoré sa budú konať v areáli Queen Elizabeth Olympic Park v Londýne. Na pretekoch sa štyri dni predvádzajú vozidlá schopné prejsť niekedy až tisíce kilometrov na jediný liter paliva.

Vozidlo tímu zo Strojníckej fakulty STU Bratislava Foto: Strojnícka fakulta STU Bratislava
Tieto študentské projekty síce nie sú využiteľné v bežnom živote a v štandardnej doprave, sú však výborným odrazovým mostíkom pre budúcich profesionálov, ktorí budú formovať aj našu budúcnosť.



ODPORÚČAME AJ:
Toto je najškaredšie auto na svete, na ktoré sa skoro zabudlo
Auto s turbínou bolo realitou, ktorá sa skončila po dvoch rokoch
Túto automobilku nikto nepozná, plánuje pritom špičkové elektromobily
Klasický a jedinečný Cadillac Eldorado
Angličania oživia klasický športiak po 60 rokoch, iba pre najbohatších
S autami Ligier môžu na slovenských cestách jazdiť aj pätnásťroční

Komentáre