Autá

Zápas britských automobiliek o bonitného zákazníka

"Rolls Royce alebo Bentley? Obidve značky ponúkajú nové limitované edície svojich známych vozidiel, o ktorých snívajú malí i veľkí chlapci. "

Erik Stríž, 9. júla 2015 14:00
Bentley Continental GT Speed Breitling Jet Team Series (2015) Foto: Bentley
Rolls Royce stavil na sýtu červenú a mierne zvýšenie výkonu, Bentley pripravilo svoje kupé Continental GT pre fanúšikov švajčiarskych hodiniek Breitling. Možno si tieto dve vozidlá priamo nekonkurujú, snažia sa však zaujať pozornosť veľmi podobného zákazníka. Je už len na ňom, či svoje peniaze investuje do okázalého luxusu alebo športového charakteru dlhého kupé.


Rolls Royce Wraith St. James Edition (2015) Foto: Rolls Royce

Rolls Royce Wraith St. James Edition

Svet horných niekoľkých tisíc je práve v tejto dobe v očakávaní, ako bude vyzerať pripravovaný model Dawn Convertible od Rolls Royce. Ten však príde až budúce leto a do doby, kedy sa automobil konečne predstaví verejnosti, automobilka pripravila špeciálnu edíciu modelu Wraith, ktorá sa pýši prívlastkom St. James Edition. Dnes nevieme, koľko kusov tejto edície pôjde do predaja, pôjde však o obmedzenú sériu automobilov skladaných ručne v britskom Goodwoode.

Wraith St. James Edition je najvýkonnejším Wraithom, aký kedy Rolls Royce vyrobilo. Nejde však o skok vo výkone v desiatkách percent, ako by sa očakávalo, ale iba o nárast ôsmich konských síl. Tento malý náskok v porovnaní s druhým najvýkonnejším variantom chce Rolls Royce zdôrazniť sýto červeným lakom karosérie a chrómovými doplnkami.

Rolls Royce Wraith St. James Edition (2015) Foto: Rolls Royce
Rolls Royce Wraith St. James Edition je poháňaný motorom V12 s výkonom až 632 konských síl a krútiacim momentom na úrovni až 800 Nm. Aj napriek tomu, že automobily značky Rolls Royce zvyčajne veľmi nedbajú na svoju hmotnosť, pomer výkonu na kilogram hmotnosti ostáva stále na výbornej úrovni. Pri zachovaní hmotnosti 2 360 kilogramov pôvodného Wraithu (2013, 6,6-litrový V12) by na kilogram hmotnosti pripadal výkon až 199 wattov.

Bentley Continental GT Speed Breitling Jet Team Series (2015) Foto: Bentley

Bentley Continental GT Speed Breitling Jet Team Series

Bentley berie fúziu luxusu a športovosti celkom vážne a najnovšie ju posadilo na priam extrémnu úroveň. Model Continental GT pripravený v spolupráci so švajčiarskou hodinárskou spoločnosťou Breitling je ukážkou toho, že spolupráca je občas viac ako násilne podporovaná samostatnosť.

Spojenie Bentley a Breitiling nie je úplnou novinkou. V minulosti sme už videli automobily, ktoré vzdávali úctu tejto hodinárskej značke a v portfóliu spoločnosti Breitling nachádzame také hodinky, ktoré chcú osloviť cielene majiteľov vozidiel Bentley.

Bentley Continental GT Speed Breitling Jet Team Series (2015) Foto: Bentley
Vozidiel Continental GT Speed Breitling Jet Team sa vyrobilo iba sedem kusov, každému z nich bola venovaná zvýšená pozornosť a dôraz na najmenšie detaily. Rovnako, ako vyššie uvedený Rolls Royce Wraith, tak aj toto Bentley je vyskladané ručne a jeho výroba si vyžiada oveľa viac času ako produkcia bežného sériového automobilu.

O úpravách motora však automobilka nehovorí nič.

Bentley Continental GT Speed Breitling Jet Team Series (2015) Foto: Bentley
Limitovaná edícia vozidiel Continental GT je inšpirovaná vzhľadom stíhacej letky Bretling Jet Team, vďaka čomu karoséria a aj interiér získali šedo-žlté prevedenie. Žltá farba je typická práve pre Bretiling. Ten svoju letku a aj vizuálne upravený Continental GT odprezentuje 31. júla 2015 na podujatí Boeing Seafair Air Show v americkom meste Seattle v štáte Washington.


Zdroj: tlačové správy Rolls Royce a Bentley


ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre