Autá

Nezvyčajné bicykle do mesta zažívajú boom

"Bežať na bicykli, stáť na jednom kolese, jazdiť na elektrickej skladačke. Stále je reč o tom istom type dopravného prostriedku, o mestských bicykloch. "

Erik Stríž, 30. decembra 2014 9:00
Halfbike Foto: Halfbike


Jazdíte na bicykli a zároveň bežíte. Takýto koncept pohybu po meste využíva zariadenie Halfbike, ktorého tvorcovia sa snažia o malú revolúciu. Klasický bicykel je veľký, kolobežka nachádza uplatnenie len medzi deťmi, skateboard môže byť nebezpečný a Segway je zasa drahý. Tieto nástroje sú skombinované do Halfbike.



Halfbike by mal vedieť ovládať každý aj bez toho, aby študoval návod na použitie. Stačí sa postaviť na pedále a tlačiť do nich pätami alebo špičkami nôh rovnako, ako to robíte na bicykli. Na Halfbike však stojíte, takže by sa dalo povedať, že ide o kombináciu behu a šliapania do pedálov. Výrobca tvrdí, že na krátke vzdialenosti v rámci mesta je vhodnejší, ako mestská hromadná doprava a na videu dokonca demonštruje schopnosť svojho zariadenia prekonávať aj schody a terén.

Nemá volant, ani riadidlá, len akúsi tyč s pákovou brzdou. Zmena smeru jazdy je vykonávaná nakláňaním sa. Spôsob ovládania smeru tak pripomína elektrický Segway.

Skladací elektrický bicykel Impossible Foto: Impossible

Najmenší elektrický skladací bicykel

Názov tohto vizuálne atraktívneho vozidla je Impossible, teda “nemožný” či “nesplniteľný”. V zloženom stave sa vojde aj do menšieho ruksaku a po rozložení plní funkciu bicykla na menšie vzdialenosti.



Nemá žiadne pedále, je veľmi ľahký, kolesá majú priemer menej ako dvadsať centimetrov a na jedno nabitie dokáže prejsť až 25 kilometrov. Maximálna rýchlosť tohto elektrického bicykla je necelých 20 kilometrov za hodinu, takže uvedený maximálny dojazd zvládne asi tak za 45 minút.

Jednokolesový skúter Ninebot One Foto: Ninebot

Jednokolesová náhrada za skateboardy zvládne aj jazdu po schodoch

Pred niekoľkými týždňami sme sa na Webmagazíne venovali aj skútru Ninebot One, ktorý má nielen futuristický vzhľad, ale aj prekvapivý spôsob pohonu. Elektrický motor poháňa iba jediné koleso, pričom jeho vodič stojí na pedáloch a smer jazdy ovláda nakláňaním sa do strán.

Tento atraktívny kúsok pochádza z Pekingu a nazvali ho Ninebot One. Konštrukcia skútra je vyrobená z horčíkovej zliatiny a mala by byť schopná odolať aj častému jazdeniu po menej komfortných cestách.



Maximálna rýchlosť tohto bieleho futuristického zázraku je 20 kilometrov za hodinu, takže nehrozí, že by ste sa v prípade kolízie vážnejšie zranili. Napríklad na bicykli môžete nadobudnúť oveľa vyššiu rýchlosť.

Jednokolesový skúter váži necelých trinásť kilogramov, má pomerne malé rozmery a unesie maximálne 110 kilogramov. Je preto veľmi zaujímavé, že sa aj pri takto nízkej hmotnosti dokáže zariadenie automaticky vyvažovať.

Skladací elektrický bicykel URB-E Foto: Egological Mobility Solutions

Excentrická skladačka URB-E

Skladací elektrický bicykel očividne má budúcnosť, keď sa tomuto konceptu venuje viacero nezávislých tvorcov. Jedným z nich je aj spoločnosť s názvom Egological Mobility Solutions a jej produkt URB-E.

Bicykel URB-E má nápaditý a nápadný dizajn, ktorý sa výrazne odlišuje od toho s názvom Impossible, ktorý sme predstavili vyššie. Má však veľmi podobný charakter - chce sprístupniť ekologickú mobilitu v urbanizovanom prostredí a dbať na skladnosť samotného vozidla.



URB-E má v porovnaní s inými skladacími bicyklami aj akýsi odkladací priestor v podobe dosky, na ktorú môžete položiť napríklad kabelku alebo menší balík. Netreba však zabúdať na vhodné pripevnenie, aby počas jazdy závratnou rýchlosťou 24 km/h batožina neodletela.

Na jedno nabitie batérie dokáže URB-E prejsť maximálne 32 kilometrov, čo je veľmi prijateľný dojazd. Následné dobíjanie batérie trvá nanajvýš tri hodiny.

Zaujímavosťou elektrického bicykla URB-E je napríklad odpruženie sedacej časti a priestor na riadidlách pre uloženie mobilného telefónu.

ODPORÚČAME AJ:
Lamborghini venovalo výrobcovi pneumatík 690-koňový Aventador
Jednokolesová náhrada za skateboardy zvládne aj jazdu po schodoch
Vianočný špeciál: Sú Vianoce rýchlejšie ako Renault Twingo?
Bentley alebo Lamborghini na Vianoce? Stačí vám pár stoviek
Zabudnutá krásavica z Mladej Boleslavi

Komentáre