Autá

Legendárny Mustang na štyri spôsoby

"Ikonický Ford Mustang vie jazdiť na elektrinu, inšpiruje sa vesmírnym programom Apollo a má výkon takmer tisíc koní - vďaka tuningom, ktoré vo svete robia fanúšikovia i odborníci."

Erik Stríž, 26. marca 2016 8:00
Ford Mustang Espionage od RingBrothers (1965) Foto: RingBrother
Ford Mustang a jeho vylepšená verzia Shelby sú v motoristickom svete legendárne, pretože spájajú krásny dizajn, športový charakter a mimoriadne jazdné vlastnosti. Ešte aj dnes sa vylepšujú staršie ročníky tohto ikonického vozidla, pričom tri z nich si predstavíme v tomto článku a porovnáme ich s vylepšením aktuálneho výrobného ročníka 2015.

Ford Mustang Espionage od RingBrothers (1965) Foto: RingBrother

Ford Mustang Espionage od RingBrothers (1965)

Pod slovom espionage si možno predstavíte niečo tajné, skryté či špionážne, avšak v Spojených štátoch týmto slovíčkom motoristická verejnosť označuje Mustang v karosárskom prevedení Fastback od tuningovej firmy RingBrothers. Navzdory zdanlivému významu slova espionage je ich upravený Mustang nápadný, hlučný, silný a extravagantný.

Tento upravený Mustang využíva vo veľkej miere moderné karosárske materiály, predovšetkým uhlíkové vlákna, ktoré sú pre projekty pod taktovkou RingBrothers typické. Ich výhodou je vysoká odolnosť, pevnosť, veľmi nízka hmotnosť a trvácnosť aj po desaťročiach. Vďaka ľahkým a pevným materiálom sa mohli zlepšovať aj ostatné vlastnosti vozidla, ktoré je už samo o sebe ukážkou remeselnej zručnosti automobilky Ford.



Mustang Espionage útočí na rivalov na okruhoch silou až 959 koní, čo je priam monštruózny výkon. Spoločne s mimoriadnym krútiacim momentom a motorom LS7 napojeným na automatickú 6-stupňovú prevodovku sa z upraveného vozidla stalo jedno z hlavných lákadiel veľtrhu SEMA Show 2015, ktorý sa uskutočnil v americkom Las Vegas. Na tomto veľtrhu sa odprezentuje množstvo špičkových automobilov, ktoré nachádzajú dopyt predovšetkým vo vyšších spoločenských kruhoch.

Shelby GT500CR Mustang (1967) Foto: Classic Recreations

Shelby GT500CR Mustang (1967)

Rok 1967 bol dobrý rok. Vyšlo Summer of Love, Jimmy Hendrix dával svoje najlepšie sóla a nahral Purple Haze a automobilka Ford predávala svoj Mustang vo výkonnom variante Shelby GT500, ktorý je dodnes ikonou športových automobilov. Práve na tento model sa pozreli odborníci z Classic Recreations, aby klasický automobil upravili do modernejšej formy.

Fanúšikovia tuningu z Classic Recreations však Fordu zachovali jeho pôvodný chakrater, ktorý považujú za takmer posvätný. Celkovo však na neho minuli cez 25-tisíc amerických dolárov, čím prevýšili samotnú hodnotu automobilu. Prestavba obsiahla množstvo modifikácií, napríklad aj motor Procharger F1-R s výkonom ohromných 800 konských síl. Shelby tiež dostalo nové veľké brzdy, kompletná Performance paket, nové tlmiče a množstvo ďalšieho.



V porovnaní s mnohými inými vytuningovanými automobilmi je tento model na predaj, jeho cenovka začína niekde na úrovni astronomických 169-tisíc amerických dolárov.

Mustang Zombie 222 Electric (1968) Foto: Bloodshed Motors

Mustang Zombie 222 Electric (1968)

Zatiaľ, čo dve predchádzajúce modifikácie ikonického automobilu Ford Mustang boli hlučné, ako sa na silné americké muscle cars patrí, tento nasledovný jazdí celkom potichu. Pod kapotou má totiž elektrický motor, čím si vyslúžil aj negatívne kritiky od zarytých fanúšikov klasického motorizmu.

Elektrifikácia automobilov je však trend, ktorý sa nedá ignorovať a týka sa aj klasických vozidiel a veteránov. Úpravy na modeli z roku 1968 spracovala spoločnosť Bloodshed Motors a svojím dielom ukazuje, že aj elektromobily strčia do vrecka nejeden športový voz s veľkým spaľovacím motorom.



Zombie 222 vyzerá takmer obyčajne, nezvyčajný typ pohonu evokujú iba dva nápadné zelené pásy na prednej kapote a streche. Z nuly na rýchlosť 100 km/h tento elektromobil vyštartuje už za 2,4 sekundy, spoločný výkon dvoch elektrických motorov je 800 koní a technická výbava vozidla obsiahla dva ovládače pre efektívnejšie využívanie energie. Číslo 222 v názve výrobca zdôvodňuje použitím dvoch elektromotorov, dvoch ovládačov a frázou “too fast”, čo v preklade znamená “príliš rýchle”. Foteticky znie slovíčko “too” podobne ako “two”, teda dva.

Mustang Zombie 222 sa dá aj kúpiť, jeho cena je však šialených 200-tisíc amerických dolárov.

Ford Mustang GT Apollo Edition (2015) Foto: Ford

Ford Mustang GT Apollo Edition (2015)

Spomedzi ostatných uvedených modelov je tento s názvom GT Apollo Edition celkom nový a dá sa zakúpiť priamo od automobilky.

Keď automobilka Ford predstavila svoje plány podporovať charitu prostredníctvom projektu Apollo, motoristická verejnosť to prijala pomerne pozitívne. Ford chcel týmto krokom nielen pomáhať, ale aj vzdať úctu celému tímu stojacemu za programom Apollo, ktorý dostal ľudí až na povrch Mesiaca. Pri tejto príležitosti vytvoril Mustang v úprave GT Apollo Editon, ktorý je akýmsi mixom patriotizmu, vyšperkovaného športového charakteru a oslavou automobilového priemyslu ako takého.



Mustang je prezentovaný v bielo-čiernom prevedení s modrými a červenými akcentmi, výraznými spojlermi a s čiernym koženým interiérom. Automobil je postavený na 21-palcových kolesách značky Forgiato vytvorenými špeciálne pri príležitosti uvedenia edície Apollo.

Projekt GT Apollo automobilky Ford sa zdá byť veľmi úspešný, pretože už teraz sa môže pochváliť ziskom tri milióny amerických dolárov, ktoré poputujú charitatívne účely.


ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre