Autá

Kráľovské kombi pre hlavu rodiny

"Mercedes-Benz CLS Shooting Brake má v ponuke automobilky nezastupiteľnú pozíciu. Je priesečníkom medzi svetmi úspešného podnikateľa a otca rodiny. "

Erik Stríž, 15. mája 2015 9:00
Mercedes-Benz CLS Shooting Brake (2015) Foto: Mercedes-Benz
Má vôbec význam písať o drahých automobiloch? Potencionálni majitelia superšportov, luxusných limuzín a všetkých tých Shooting Brakeov sa rozhodujú rozumom (čítaj finančnými možnosťami) a citom (čítaj skúšobnou jazdou). Nesledujú názory novinárov a platené články. Napriek tomu si myslíme, že to význam má, pretože dobré treba pochváliť. Model CLS Shooting Brake od Mercedesu je jedinečným vozidlom, ktoré o svoje čaro nepríde ani o celú dekádu a stáva sa tak skvelou investíciou. Vyniká krásnym vzhľadom, efektívnymi pohonmi a praktickosťou.

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake (2015) Foto: Mercedes-Benz
Ešte k úvodu je dobré pripomenúť, že CLS Shooting Brake nie je dobré porovnávať s iným modelmi vo vlastnom portfóliu alebo s konkurenčnými značkami. CLS vo verzii kombi si razí svoju vlastnú cestu tam, kde sme predtým nehľadeli a svoju dominantnosť na tejto ceste dokazuje pôsobivými technickými parametrami.

CLS Shooting Brake je evolúciou základného modelu CLS. Má krásny profil, dlhú a širokú prednú kapotu, ladné tvary svetlometov a interiér, ktorý nenecháva chladným nikoho. Dalo by sa dokonca tvrdiť, že na prvý pohľad väčšina ľudí nerozpozná karosárske verzie kupé od Shooting Brake, pretože vizuálna inovácia nie je tak zásadná. Možno aj to je dôvod, prečo si Shooting Brake vysluhuje mimoriadne pozitívne prijatie odbornou verejnosťou.

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake (2015) Foto: Mercedes-Benz

Veľkorysý v každom ohľade

Len pre porovnanie, štandardná verzia CLS ponúka batožinový priestor s objemom 475 litrov v naftových variantoch a 520 v benzínových. Už aj to sú údaje, ktoré dávajú tušiť o praktickom využití vozidla. Karosárska verzia Shooting Brake tieto údaje navyšuje na minimálne 590 litrov a po sklopení zadných sedadiel až na 1550 litrov. Pri verziách AMG však zadné sedadlá sklápateľné nie sú a veľkosť batožinového priestoru je pevne stanovená na 550 litrov. Nezabúdajme na to, že pod týmto priestorom sa nachádza ešte aj miesto pre uloženie rezervy.

CLS Shooting Brake je výstavnou skriňou automobilového priemyslu. Nepochybne v limuzíne Maybach nájdeme ešte dôslednejšie prepracovanie detailov a hodnotnejšie materiály, v CLS sa však budete tiež cítiť kráľovsky.

Interiér CLS-ka vodiča i spolujazdca vyslovene obklopuje, akoby sa prispôsoboval ich telesným proporciám. Interiér tak pôsobí plno a bezpečne, avšak zachováva si vzdušnosť a prehľadnosť. Zaujímavou skúsenosťou je, keď vás sedadlo udržiava v stabilnej polohe aj počas rezania ostrých zákrut. Vtedy sa nafúkne bočnica sedadla práve na opačnej strane, do akej ste zabočili a svojsky tak kompenzuje odstredivú silu pôsobiacu na vodiča a spolujazdca.

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake (2015) Foto: Mercedes-Benz

Interiér za tisíce eur

Prehľadnosť je to, čo nám v mnohých interiéroch chýba. CLS Shooting Brake ponúka ergonomicky navrhnuté umiestnenie ovládacích prvkov, nenecháva sa unášať krátkodobými trendmi a zakladá si na rozumnej miere rozmanitosti materiálov. Nachádzame tu kožené čalúnenie v dvoch farbách (ak si to tak zákazník vyberie), drevo, leštený hliník (alebo jeho dobrú imitáciu) a plasty s príjemným povrchom.

Nielen pre Mercedes, ale aj pre ostatné prémiové automobilky, je typická tuhosť a pevnosť ovládačov, pák, prepínačov a všetkých tých prvkov, ktoré nachádzame na stredovej konzole. Bez ohľadu na to, či si zadovážite základnú verziu modelu CLS alebo najdrahší CLS Shooting Brake, získate vozidlo so všetkými týmito kvalitnými drobnosťami.

Snáď jediná vec, ktorá by sa dala interiéru vytknúť, je dizajn centrálneho displeja. Vyzerá ako lacný tablet s hliníkovým obvodom a pokiaľ nie je interiér kompletne čierny, je tento displej až priveľmi nápadný. Cieľom dizajnérov bolo nepochybne poukázanie na vyspelosť automobilu aj po stránke multimediálnej podpory a konektivity, ale trocha striedmosti by tu určite neuškodilo. V každom prípade sa dizajnérom podarilo pozornosť upútať na nám ostáva konštatovať, že bez ohľadu na úroveň výbavy vozidla získa jeho nový majiteľ aj vyspelý systém. Prostredníctvom neho môže nielen prehrávať hudbu a nechať sa navigovať, ale aj meniť nastavenie asistenčných systémov a prípadne komunikovať s okolím.

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake je automobil, ktorého úlohou je uspokojiť dopyt po komfortných a luxusných vozidlách s pridanou hodnotou. Pod pridanou hodnotou v tomto prípade rozumieme každodenné využitie aj na nákupy, cestovanie, odvoz detí do školy a prevoz materiálov napríklad na prezentáciu produktov či pracovný míting.

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake (2015) Foto: Mercedes-Benz

Zišla by sa ešte jedna hypotéka...

Pre bežného Slováka je hodnota CLS Shooting Brake privysoká. Jeho cena začína na 56 880 eurách a siaha do výšok, za ktoré si na strednom Slovensku môžete kúpiť krásnu vilu s pozemkom. Aj preto je možnosť posadiť a odviezť sa v tomto jedinečnom stroji vstupenkou do krajšieho sveta, v ktorom je vysoký komfort štandardom a vlastníctvo dobrého auta dôvodom na vyššie sebavedomie.


ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre