Autá

Jubilejný smart forease je symbolom elektromobility

"Značka smart oslávi svoje 20. narodeniny na Parížskom autosalóne koncepčným vozidlom, ktoré sviežim spôsobom interpretuje a stelesňuje pôžitok z jazdy v meste. "

Peter Škorňa, 18. októbra 2018 8:00
Koncept - smart forease Foto: Daimler AG
Koncept - smart forease je otvorený a ponúka nekomplikované riešenie pre mestskú mobilitu. Jeho vodič sedí pod holým nebom uprostred ruchu mesta, na ktorom sa môže nenútene podieľať vďaka elektrickému pohonu. Otvorenosť a minimalistický štýl smart forease sú poctou pokrokovým štúdiám smart „crossblade“ (2001) a „forspeed“ (2011).

To, že smart je praktický, vie každý. Je redukovaný na to podstatné, nekompromisne otvorený, nedbá na formálnosť a jazdí, samozrejme, elektricky. So žmurknutím opäť nadväzuje na pôvodné motto značky smart, redukovaný na maximum, a je symbolom autentickej mestskej mobility, ktorá je rovnako ako kedysi základnou myšlienkou značky.

Značka smart a tiež smart forease sú symbolom emotívnosti, pocitu zo života a postoja. Jeho neformálna krása vzniká otvorením interiéru voči okoliu, zrieknutím sa strechy a skráteným čelným sklom. Svojou žiarivou, efektnou metalickou bielou farbou a doplnkami vo farbe „stream green“ sľubuje smart forease ničím nezaťažený jazdný zážitok, oslobodený od formalít a v súlade s okolím.

Vozidlom smart forease umožňujú dizajnéri zažiť estetiku značky smart a neformálnym prístupom, typickým pre značku smart, prinášajú uvoľnenosť nekonvečným spôsobom(ease by being unconventional): nekonvenčná krása, ľahkosť a energia (energizing lightness) sú docielené šikovným obmedzením sa na to podstatné (clever reduction).

Rovnako ako štúdie „crossblade“ (2001) a „forspeed“ (2011), ani smart forease nedbá na zvyk, že autá majú spravidla strechu. Otvára sa slnečným lúčom a náporu vetra a umožňuje svojim cestujúcim ničím nespútaný a čistý jazdný zážitok. Skrátené čelné sklo kladie náporu vetra iba malý odpor.



Model smart forease sa šikovne sústreďuje na to podstatné, čo je potrebné na to, aby bolo možné vychutnať si jazdu v meste. Jeho obratnosť a nenútená otvorenosť pôsobia na cestujúcich oslobodzujúco a oživujúco. Bezpečnosť zabezpečujú dva oblúky za sedadlami.

Eleganciu zvyšujú kľučky plynulo zapustené do dverí, pričom smart forease je nalakovaný efektnou metalickou bielou farbou. Príjemne k nej kontrastujú bezpečnostná bunka tridion v matnej striebornej farbe a doplnky v žiarivej zelenej farbe „stream green“ vnútri aj vonku. Niektoré udrú do očí ihneď, ako kontrastné zelené ozdobné švy na bielom čalúnení, zelené lemovanie multimediálneho rozhrania ako aj kontrastné plochy v odtieni „stream green“ na bokoch sedadiel. Iné sa vynoria až na druhý pohľad, pri určitom uhle pohľadu, ako zelený vzhľad včelieho plástu vo vnútri ventilačných dýz ako aj ďalšie detaily na svetlometoch a diskoch.
Otvorená koncepcia vozidla navzájom spája exteriér a interiér, keďže vždy je vnímaná celková hra farieb. Interiér tak prispieva k vonkajšiemu vzhľadu vozidla. Na to sú zamerané aj technické podrobnosti interiéru. Osobitosťou sú oba okrúhle displeje namiesto stredových ventilačných dýz v prístrojovej doske – o dostatok čerstvého vzduchu je predsa beztak postarané.

Displeje môžu zobrazovať napríklad obsahy aplikácie „ready to‟, s ktorou možno zdieľať svoj smart s priateľmi alebo sledovať jeho funkcie. Reproduktory ponúkajú dokonalý zvuk na počúvanie hudby alebo telefonovanie, sú viditeľne integrované do zadnej steny kokpitu a zdôrazňujú skvelý hravý charakter vozidla.
Súčasne poskytuje výhľad na elektrickú budúcnosť značky smart.

Ako prvá automobilová značka sa usiluje o dôsledný prechod zo spaľovacieho motora na elektrický pohon: od roku 2017 jazdí smart v USA, Kanade a Nórsku výlučne elektricky a od roku 2020 bude smart jazdiť výlučne na akumulátorový elektrický pohon aj v Európe. Zvyšok sveta by mal nasledovať krátko nato. Čo dodať na záver? Snáď len to, že smart forease potvrdzuje, že elektrické vozidlá do mesta budú všetkým, len nie nudným prostriedkom dopravy.

Komentáre