Autá

Battle Cars: Keď tuning áut preskočí svoje mantinely

"Sú to pôvodne krásne autá osekané až na kosť, puristicky dokonalé terénne stroje, občas s hromadou nedostatkov. "

Erik Stríž, 2. apríla 2017 9:00
BMW Z3 v off-road úprave Foto: Reddit
Vylepšovanie áut vždy bolo a aj bude populárne. Pod slovom „tuning“ si zvyčajne predstavíme športiak s nebezpečne nízkym podvozkom, spojlermi na zadnej kapote, modernizovanými svetlami a upraveným interiérom. Existujú firmy, ktoré sa zaoberajú tuningom luxusných automobilov a tie potom predávajú za mimoriadne ceny, za všetky spomenieme slávnu značku Mansory. Tá prerába najdrahšie Mercedesy či Bentley, aby boli ešte luxusnejšie, ešte drahšie a ešte nedostupnejšie.

Nie každý má ale záujem o luxusné a športové úpravy svojich automobilov; sú aj takí ľudia, ktorí by so svojím Bentley Continental radšej jazdili na ryby do hôr.

Vyzerá to na vznik novej kategórie tuningu, ktorý z áut robí takzvané Battle Cars, vo voľnom preklade „bojové autá“. Prioritou nie sú komfort a bezpečnosť, ale taká úprava podvozka, kolies a karosérie, aby sa hoci aj z nízkeho športového auta stal off-road.

Predzvesťou tohto nevšedného druhu tuningu sú nižšie uvádzané BMW Z3 a Bentley Continental. Tieto automobily vo svojom základnom prevedení rozhodne nie sú určené do terénu, s nízkoprofilovými pneumatikami majú problémy aj na slovenských cestách.

BMW Z3 v off-road úprave Foto: Reddit
BMW Z3 v off-road úprave stratilo časť svojej karosérie, typické dvojité ľadvinky na prednej maske, pôvodnú automatickú prevodovku majiteľ vymenil za manuálnu, vymontoval výbavu dverí a dôsledne zašpinil interiér blatom. Vraj sa s tým má majiteľ zmieriť, píše predávajúci vo svojom inzeráte. Svoj vlastnoručne vyrobený off-road predáva na Craigliste za menej ako 3-tisíc amerických dolárov. U nás to nie sú malé peniaze, ale v Spojených štátoch si takúto sumu človek našetrí za tri mesiace.

„Vylepšené“ BMW Z3 má veľa nedostatkov. Ako uvádza jeho predajca, tečie mu olej, motor nepracuje ideálne (bol vymenený za odlišný, než na aký bolo auto stavané), ukazovateľ paliva a termostat nefungujú, auto v ešte neupravenom stave bolo pred rokmi havarované… skrátka splnený sen každého domáceho kutila, ktorý rád opravuje autá. Aby toho nebolo málo, to, čo zostalo z karosérie, je nastriekané v khaki farbe z plechovky.

Bentley Continental GT Battle Car Foto: Reddit
Bentley Continental GT patrí medzi najlepšie a najluxusnejšie športové automobily na svete. Nepatrí do lesa, už vôbec nie do náročného terénu a blata, ale s tým sa majiteľ tohto vozidla očividne nechcel zmieriť. Svoj Continental preto vybavil zeleným náterom, zväčšenými blatníkmi, nadrozmernými terénnymi kolesami, náhradným kolesom a dvomi kanistrami paliva pripevnenými na zadné sklo.

Viac sa o tomto upravenom Continentali nevie. Už nejaký čas jeho fotky kolujú na Instagrame, pôvodne sa jeho snímky objavili v internetovej diskusii Reddit. Tá obsahuje celé vlákno výlučne o Battle Cars.

Môžete medzi nimi nájsť aj terénne upravený športový Nissan 350Z, starší van od Mitsubishi, vylepšenú Ladu Niva a tiež Porsche 911, ktoré nám nápadne pripomína krokodíla.

Staršie BMW prerobené do formy, v ktorej môže jazdiť aj mimo ciest. Foto: Reddit

Nissan 350Z v off-road úprave. Foto: Reddit

Staršie BMW X5 Foto: Reddit

Najnovší tuningový trend Battle Cars Foto: Reddit

Najnovší tuningový trend Battle Cars Foto: Reddit

Najnovší tuningový trend Battle Cars Foto: Reddit

Americký veterán s kolesami od traktora. Aj to môže byť battle car. Foto: Reddit


Zdroje: Reddit, BMW Z3, Bentley Continental GT

ODPORÚČAME AJ:
Ľudová kórejská automobilka sa pustila do výroby športového sedanu
Divoké koncepty áut budúcnosti
Evolúcia dizajnu nášho najpopulárnejšieho sedanu
Nový luxusný elektromobil príde opäť z USA, osloví aj fanúšikov Tesly
Fanúšikovia talianskeho dizajnu jasajú, SUV od Alfy vyzerá skvele

Komentáre