Autá

Prvé automatické tienidlo do auta: Geniálny nápad alebo prepadák?

"Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, prečo nie sú tienidlá v autách automatické? Rovnakú otázku si položil istý Obaid Masih, ktorý je teraz na najlepšej ceste stať sa milionárom. "

Erik Stríž, 15. októbra 2015 12:00
Elevo, automatické tienidlo do auta Foto: Kickstarter.com
Aby sa niekto stal skutočným milionárom niekedy nie je potrebné veľa. Stačí mať jeden dobrý nápad, ktorý v sebe kĺbi jednoduchosť a užitočnosť, vhodne ho spropagovať na internete a úspech sa dostaví niekedy aj v priebehu jednej noci. Je to aj prípad Obaida Masiha, ktorý vymyslel síce jednoduchú, ale za to ohromne praktickú drobnosť - automatické tienidlá do auta.

Elevo, automatické tienidlo do auta Foto: Kickstarter.com

Dobrý nápad so zatiaľ slabšou odozvou

Zdanlivo banálny vynález sa práve uchádza o priazeň menších investorov na serveri Kickstarter, ktorý je platformou pre získanie financií pre rôzne veľké start-upy. Hoci zatiaľ projekt nevyzbieral vyžadovanú sumu na svoju realizáciu (50-tisíc amerických dolárov), je na dobrej ceste k zákazníkovi.

Je to takmer neuveriteľné, že s podobným riešením dodnes neprišla žiadna veľká automobilka. Princíp funkčnosti tienidla Elevo je totiž veľmi jednoduchý - využíva jednu vymeniteľnú batériu, malý elektronický obvod, slabý elektrický motorček a jeden diaľkový ovládač. Všetko funguje automaticky, stačí si len na okno prilepiť celý mechanizmus a raz stlačiť tlačidlo na ovládači.

Možno si hovoríte, prečo by ste si mali kupovať takéto čosi a priplácať si za funkciu diaľkového ovládania, keď môžete tú roletu stiahnuť aj ručne. Tento slnečný štít však spoľahlivo funguje aj na čelnom skle, na ktoré je nasadiť clonu častokrát nepraktické a zdĺhavé.

60 rokov bez väčšej inovácie

Tienidlá alebo slnečné clony do áut nie sú žiadnou novinkou, aktívne sa používajú už asi 60 rokov. Za tú dobu sa však veľmi nezmenili, snáď iba drahšie z nich ponúkajú okrem schopnosti odrážať svetlo (a tým aj teplo) aj škodlivé UV žiarenie. Rovnakou funkciou disponuje aj táto lona, ktorá tak chráni nielen interiér, ale prakticky aj samotných pasažierov (áno, trocha preháňame, veď niekto nebude jazdiť s nasadenými clonami na čelnom skle).

Zdroj: Kickstarter.com


ODPORÚČAME AJ:
Lamborghini venovalo výrobcovi pneumatík 690-koňový Aventador
Jednokolesová náhrada za skateboardy zvládne aj jazdu po schodoch
Vianočný špeciál: Sú Vianoce rýchlejšie ako Renault Twingo?
Bentley alebo Lamborghini na Vianoce? Stačí vám pár stoviek
Zabudnutá krásavica z Mladej Boleslavi

Komentáre