Autá

Američania zvolili celkom nový prístup do interiéru auta

"Koncept nového Lincolnu Navigator naznačuje, že sa jedného dňa možno rozlúčime s klasickými štyrmi dvermi na autách. "

Erik Stríž, 27. marca 2016 9:00
Lincoln Navigator (koncept 2016) Foto: Lincoln

Dvere ako do stodoly

Dvere na automobiloch dnes ani veľmi nevnímame ako priestor, v ktorom sa dá uplatňovať veľa inovácií. Považujeme ich za samozrejmosť, za niečo, vďaka čomu sa dostaneme do interiéru a neuvažujeme, či je súčasný spôsob ich otvárania optimálny.

Existuje však pomerne pekná zbierka vozidiel, ktoré využívajú odlišný princíp práce s dvermi, než na ktorý sme zvyknutí. Sú tu slávne “samovražedné” dvere (Opel Meriva, vozidlá Rolls Royce), krídlové dvere (Mercedes SLS AMG) a často vídavame posuvné dvere na minivanoch a MPV-čkach (Škoda Roomster, Ford B-Max). Stále je tu však priestor na modernizáciu a najnovšie sa o ňu snaží americká značka Lincoln. Jej koncept vozidla Navigator je odvážny, ale netvrdili by sme, že aj nereálny.

Lincoln Navigator (koncept 2016) Foto: Lincoln
Lincoln Navigator v podobe konceptu s atypickými dverami má predné a zadné dvere spojené v jeden veľký panel. Dvere na pravej strane tvoria jeden celok, dvere na ľavej strane druhý. Sú od seba nezávislé, ale nie je možné otvoriť výhradne predné alebo výhradne zadné z nich.

To však nie je všetko. Spoločne s nezvyčajným odvážnym konceptom spracovania bočných dverí prichádza Lincoln aj s nástupnými schodíkmi, ktoré sa vysunú iba v prípade, že práve niekto nastupuje alebo vystupuje. Význam schodíkov pri takomto vozidle nie je celkom uletený, pretože jeho svetlá výška 25 centimetrov nie je vôbec zanedbateľná. K tomu si ešte pripočítajte niekoľko centimetrov hrúbky podlahy a zrazu takéto schodíky prídu vhod - najmä pre dámy a deti.

Lincoln Navigator (koncept 2016) Foto: Lincoln

Interiér z vesmírnej lode

Dvere nie sú to jediné, čo pri pohľade na fotografie koncepčného Navigatora upúta pozornosť. Veľmi atypicky vyzerá interiér a tiež jeho dispozičné riešenie - má celkovo tri rady sedadiel, v každom rade je priestor pre dvoch pasažierov. Komfortu počas jazdy vo veľkej miere majú prispieť samostatné sedadlá s plne elektronickým ovládaním a tablet s vlastným obsahom.

Predná časť kokpitu určená pre vodiča a spolujazdca je nápadne futuristická, priam postmoderná. Obsahuje masívny stredový tunel s dvojicou samostatných lakťových operadiel, volant s dizajnom, ktorému nevieme prísť na chuť, trojicu rozmerných farebných displejov (jeden z nich nahradil spätné zrkadlo) a ovládač prevodovky je koncipovaný ako tlačidlá na mieste, kde sa zvyčajne ovláda klimatizácia.

Lincoln Navigator (koncept 2016) Foto: Lincoln

Aký máte na koncepčný Lincoln Navigator názor vy? Viete si predstaviť, že by ste každý deň jazdili takéto ozrutné vozidlo s veľmi netypickým interiérom a zdanlivo nepraktickým koncipovaním otvárania dverí?


ODPORÚČAME AJ:
Luxusné SUV bude ponúkať doplnkovú výbavu za 154-tisíc
Kráľ športových automobilov s poctivým 16-valcovým motorom
Konečne prichádza SUV z Talianska, na ktoré sa čakalo celé roky
Trojica skutočných off-roadov, ktoré už nie sú iba pre modelky
Výkonné SUV aj pre vozíčkárov
Modernizácia nemusí byť vždy radikálna, toto SUV je toho dôkazom

Komentáre