Autá

5 dôvodov, prečo skúsiť Fiestu s automatom

"Ak si za volantom chcete oddýchnuť a hľadáte auto, v ktorom sa budete cítiť komfortne a pohodlne, je tu pre vás Fiesta s automatom."

, 14. októbra 2013 12:00
Ford Fiesta Foto: Ford


Fiesta má svoje čaro. Je to model, ktorý brázdi cesty už roky. Tá najnovšia prešla faceliftom, aby sa prispôsobila potrebám moderného trhu a treba uznať, že výzorovo jej nie je veľa čo vytknúť. Je to síce vec citu a vkusu a každý môže mať svoj vlastný názor, no Fiestu by na pohľad len málokto odmietol. Má dravú, ale zároveň elegantnú prednú masku a z profilu môže jemne pripomínať kupé.

V ponuke je s viacerými agregátmi, či benzínovými, alebo naftovými. Jednou z možností je aj motor roka, benzínový trojvalec EcoBoost, ktorý je veľmi živý a úsporný zároveň. Viac o tomto motore tu: Najlepším motorom roka opäť EcoBoost: Hrá na výkon, aj na spotrebu

Väčšina z agregátov sa spája s manuálnou prevodovkou, no pre tých pohodlnejších je tu jedna vychytávka, a tou je šesťstupňová automatická prevodovka PowerShift. Automatické prevodovky sú pohodlné, ale väčšinou sa postarajú aj o vyššiu spotrebu. Špecifikom PowerShiftu je, že spotrebu nezvyšuje.

Ford Fiesta Foto: Ford
Manuál je síce zábava a umožňuje vám pohrať sa za volantom, ale priznajme si, či v mestskej premávke špecifickej neustálymi zápchami vôbec máme možnosť hrať sa na Nikiho Laudu. Možno stojí za to zvážiť automatickú prevodovku. A v spojení s modelom, ako je Fiesta, to má naozaj svoje čaro. Ponúka niekoľko výhod, ktorým sa len ťažko hovorí nie.

1. Ľahké riadenie


Na Fieste sa naozaj dobre jazdí. Pekne sedí v zákrutách a nelieta vám zadok kade-tade. Výhodou tohto hatchbacku sú napríklad aj jeho rozmery. V mestskej premávke nebudete mať problém sa hocikde vopchať a pri parkovaní to pocítite dvojnásobne. Okrem toho má veľmi dobrý polomer vytáčania a s ľahkosťou sa s ňou vykrútite aj na malom priestore.

2. Komfort


Radosť z jazdy vám často môžu prekaziť výmoli na cestách, ktorých je u nás naozaj požehnane. Fiesta si však s nimi pomerne hravo poradí. S ľahkosťou prejde cez nerovnosti na cestách a ušetrí vám veľa nervov. Vo Forde to s podvozkami jednoducho vedia, je vidieť, že doladili tuhosť pružín aj tlmičov.

Ford Fiesta Foto: Ford
Nielen že vás v aute nehádže, dokonca je aj dobre odhlučnené. Výmoli na cestách vám nespôsobia modriny, ale ani vám nezaťažia sluch.

3. Mestská dynamika


Počas redakčného testu sme mali možnosť vyskúšať Fiestu s benzínovým agregátom Duratec Ti-VCT s objemom 1,6 litra. Má výkon 77 kW/105 k a krútiaci moment 150 Nm pri 4000 – 4500 otáčkach za minútu. Nie je to auto, s ktorým by ste vyhrali preteky na okruhu, no pre bežnú jazdu je to úplne postačujúce.

Ford Fiesta Foto: Ford
S týmto motorom treba zrýchľovať dynamicky a skôr pozvoľna. Ak budete priveľmi tlačiť do plynového pedála, otáčky vám budú neustále vyskakovať príliš vysoko, čo zahrá aj na spotrebu. No v tejto Fieste to nie je potrebné. Ak pôjdete po meste rýchlosťou 50 km/h a budete chcieť pridať, stačí jemne stlačiť plyn a Fiesta bude krásne pridávať.

4. Pohodlie


S automatom si za volantom jednoducho oddýchnete. Dvojspojková prevodovka PowerShift je nastavená tak, aby urýchľovala radenie medzi jednotlivými prevodovými stupňami. Je pohotová, preraďuje s ľahkosťou a reaguje pomerne pružne. Aj podraďovať si vie slušne, napríklad keď stlačíte plyn úplne na podlahu, PowerShift si podradí a veľmi zdvihne otáčky, aby ste tú akceleráciu krásne pocítili.

5. Úspornosť


Automatické prevodovky sa vyznačujú tým, že sa postarajú o zvýšenie spotreby paliva. V prípade PowerShiftu však toto neplatí a vaša peňaženka nepocíti až taký rozdiel. Po meste viete rýchlosťou 50 km/h jazdiť za takých 6 l/100 km, samozrejme to závisí aj od toho, v akej zápche stojíte. Na diaľnici pri rýchlosti 130 km/h si vypýta okolo 6,5 l/100 km a mimo mesta dokáže jazdiť aj za 5 l/100 km.

Ford Fiesta Foto: Ford
Ford Fiesta ponúká omnoho viac výhod. Zaujímavé sú najmä asistenčné systémy Fordu, ku ktorým patrí MyKey alebo Ford SYNC. Ten prvý vám umožňuje nastaviť druhý kľúč pre vaše ratolesti s teplým vodičákom, ktorým keď naštartujú, budú môcť jazdiť len podľa vašich predstáv. Ten druhý sa postará o to, aby si auto zavolalo na 112 v prípade nehody. Viac sa dozviete tu: Len malá Fiesta? Nie! Auto natrieskané systémami a štýlom

Komentáre