Život

Žena vraj počas bdelého stavu vystúpila z tela, veda hľadá vysvetlenie

"Vedecký tím na univerzite v Ottawe o tomto nevysvetliteľnom jave napísal štúdiu, ktorú zverejnil odborný časopis Frontiers of Human Neuroscience."

, 9. marca 2014 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Možno to bude znieť ako paranormálny jav alebo "ducharina" z amerického hororu, no istá žena, ktorá sa podrobila výskumu na univerzite v Ottawe tvrdí, že dokáže ovládať schopnosť, ktorá jej dovolí vyjsť z vlastného tela aj počas bdelého stavu. Vedci počas tohto javu monitorovali jej mozog. Unikátny experiment uskutočnil vedecký tím zložený zo študentov psychológie na univerzite v Ottawe a následne bol minulý mesiac publikovaný v odbornom časopise Frontiers of Human Neuroscience.

Podobné skúsenosti obyčajne súvisia so zážitkami ľudí, ktorí sa ocitli v povestnom tuneli so svetlom na konci, čiže na hranici medzi životom a smrťou. Všetci, ktorí majú takéto niečo za sebou tvrdia, že videli na vlastné oči ako ležali na operačnom stole a ako sa s ich telom narábalo. Všetko sa však odohrávalo v narkóze či kóme.

Skúsenosti, ktoré mal skúmaný subjekt väčšinou odborníci vysvetľujú ako dôsledok halucinácií, ktoré spôsobilo užívanie drog alebo vylučovanie hormónov do nervového systému po silnom traumatickom šoku. Platí to však aj v tomto prípade? Ako sama uvádza, nemala žiaden desivý zážitok a v jej tele sa nenašli stopy po omamných látkach.

Čo žena prežíva



Ako ďalej štúdia uvádza, žena mala takýto zážitok prvýkrát keď chodila do škôlky. Videla samu seba, ako sa vznáša nad svojou telesnou schránkou tesne predtým, ako zaspala. Plne si uvedomovala svoj stav, že vyšla zo svojho tela. V súčasnosti sa to u nej deje iba občas. "Cítila som, ako sa pohybujem, presnejšie povedané, bola som v pohybe. Veľmi dobre som si tento stav uvedomovala a uvedomujem. Neexistuje žiadna dualita tela a mysle, keď sa to stane. Naozaj nie. V tom momente to vyzerá, akoby sa vznášalo celé moje telo, akoby som levitovala," vysvetľuje svoje skúsenosti mladá žena.

Vedci žene urobil magnetickú rezonanciu a ďalšie odborné merania pred aj po tomto stave, aby zistili, čo sa deje v jej mozgu. Zaujímavým zistením bolo to, že keď bola žena "von z tela", došlo k zvýšenej aktivite v mozgu a zmenil sa i jej mentálny stav. No vedci tiež zistili, že napríklad tie časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za jej vizualizácie o tom, ako opustila svoje telo, boli vtom momente akoby vypnuté - nepracovali. Vedecký tím to pripisuje istému nešpecifikovanému druhu halucinácie, ktorú si môže žena sama privodiť.

Prekvapila ich však skutočnosť, že u ženy tieto prejavy zotrvali až do dospelosti, väčšinou sa vraj postupne strácajú alebo sa spájajú s takzvanými hypnotickými stavmi.

Táto schéma znázorňuje zvýšenú aktivitu mozgu, keď mala skúmaná žena mimotelové zážitky
Výsledky magnetickej rezonancie skúmanej ženy. Foto: Andra M. Smith/Claude Messier, Frontiers in Human Neuroscience


Čo sa vlastne stalo?



Aj keď vedci nevedia presne definovať, čo sa stalo, celý prípad pomenúvajú nasledovne. Ide vraj o procesy, ktoré sa tvoria v mozgu na základe prežitých zážitkov a situácii. No ani oni sami to nevedia presne pomenovať. V tomto prípade navyše išlo o skúsenosť jednej ženy a nie väčšej skupiny. Ako ďalej štúdia vysvetľuje, na podobnej báze môže fungovať mozog človeka, ktorý sa venuje meditáciám. Podobné stavy vraj zažívajú aj malé deti (vyplýva to i z výpovede skúmanej ženy). U detí sú však vedci bezradní, lebo pokiaľ jedinec nedovŕši vek dospelosti, nemôžu ho podrobiť takému výskumu.

Táto schéma ukazuje zníženú aktivitu mozgu oproti ostatným meraniam
Výsledky magnetickej rezonancie skúmanej ženy. Foto: Andra M. Smith/Claude Messier, Frontiers in Human Neuroscience


Výskum sa tu ale ani zďaleka nekončí. Psychológovia v ňom chcú pokračovať. Ako podotkol jeden z nich, "takáto skúsenosť sa dotýka každého z nás viac, než si sami myslíme. Štúdia nám môže pomôcť pochopiť ďalšie procesy a zážitky ľudí, ktorí zažili niečo podobné".

Komentáre