Život

Dopustili ste sa nevery? Niekedy je lepšie zatĺkať, radí psychológ

"Ak sú partneri dostatočne vyzretí a tolerantní, nemusí priznanie znamenať koniec. Nikdy to však už nebude ako predtým, minimálne v polovici prípadov príde zhoršenie, ktoré skončí rozpadom vzťahu."

TASR, 10. apríla 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta


Priznanie k nevere podľa psychológa vždy spôsobí vo vzťahu "výbuch", ktorého následky vzťah nemusí prežiť. Preto je veľmi potrebné zvážiť, či úprimnosť nespôsobí väčšiu škodu ako úžitok.

Psychológ Miloš Poštek pripomenul, že podľa výsledkov výskumov sa 50 percent vzťahov, kde sa jeden z partnerov priznal k nevere, skončili rozchodom. "V prípade jednorazovej, krátkodobej nevery by som preto súhlasil s Dr. Plzákom a jeho heslom 'zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať'," uviedol Poštek. Dlhodobejšia nevera však s určitosťou odkazuje na problémy vo vzťahu, a preto je otázne, čo má prípadné priznanie k nevere docieliť. "Buď je to spôsob ako ukončiť vzťah, alebo snaha o pokánie, ktorého motiváciou je dokázať, na čom nám skutočne záleží a urobiť vzťah lepším, ako bol doposiaľ," povedal Poštek.

Je váš partner tolerantný?


Jedným dychom však dodáva, že v druhom prípade ide "nebezpečnú snahu" a byť úprimným nemusí byť najšťastnejšie rozhodnutie. "Nikdy nevieme, čo také priznanie spôsobí, ako na to tá druhá strana zareaguje," zdôraznil Poštek. "Partner v tom môže veľmi ľahko vidieť poníženie, poukázanie na to, že nie je dostatočne dobrý," upozornil. "Navyše, nikdy nevieme, ako sa toto priznanie vo vzťahu prejaví neskôr," dodal.

Ak sú partneri dostatočne vyzretí a tolerantní, nemusí toto priznanie podľa Pošteka znamenať koniec. "Ak si dostatočne dôverujú a sú ochotní priznať, že sme obyčajní ľudia, ktorí robia chyby, ten vzťah má šancu na budúcnosť," povedal psychológ. "No je potrebné uvedomiť si, že už to nikdy nebude ako predtým, a to v tomto prípade znamená minimálne v polovici prípadov zhoršenie, ktoré skončí rozpadom," uzavrel Poštek.

Komentáre