Život

Vedec zo Slovenskej akadémie vied skúmal geológiu pod Mount Everestom

"V základnom tábore pod Mount Everestom a v jeho okolí skúmal Slovák geologické fenomény, ktoré formovali najvyššie horstvo na Zemi."

TASR, 7. júna 2016 12:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo
Koncom mája sa skončilo vyše mesačné himalájske dobrodružstvo vedeckého účastníka slovenskej horolezeckej expedície Everest, Hard Way, Slovak Expedition 2016 Jána Madarása z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV). V základnom tábore pod Mount Everestom a v jeho okolí skúmal geologické fenomény, ktoré formovali najvyššie horstvo na Zemi.

Okrem zberu hornín všetkých základných typov tvoriacich masív Everestu sa venoval aj štúdiu geomorfologických javov a dokumentoval aj následky silného zemetrasenia, ktoré oblasť Himalájí postihlo v apríli 2015. Po vyše 30 rokoch nadviazal tak na prvý slovenský vedecký výskum v tejto oblasti.

Na Slovensko sa v rámci výpravy podarilo doviezť vyše 15 kg horninových vzoriek z masívu Everestu. Vzorky sa po laboratórnom preskúmaní v Ústave vied o Zemi SAV a vedeckej prezentácii výskumov stanú súčasťou expozície Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave.

TASR o tom informoval Stanislav Sčepán zo Slovenskej akadémie vied.

ODPORÚČAME AJ:
Ideálny darček od zaneprázdnených synáčikov: 3D model samého seba
Microsoft zakáže všetky jednoduché heslá
O Európsku filmovú cenu 2016 zabojujú Eva Nová a Farby piesku
Máte v sebe fontánu mladosti?

Komentáre