Život

Vedci priniesli dôkaz. Vikinské bojovníčky skutočne existovali

"Hrob s mimoriadne bohatou pohrebnou výbavou odhalili archeológovia na pohrebisku vo vikinskom meste Birka nachádzajúcom sa na ostrove Björkö neďaleko švédskej metropoly Štokholm."

TASR, 17. septembra 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok
Testy DNA vykonané na vzorkách odobratých z kostry nájdenej vo Švédsku v hrobe vikinského bojovníka dokázali, že ide o pozostatky vyše 30-ročnej ženy. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Odborníci v oblasti antropológie mali už dlhší čas podozrenie, že nájdené kostrové pozostatky patria žene. Širšia odborná verejnosť však takéto tvrdenia odmietala aj napriek viacerým správam, podľa ktorých vikinskí bojovníci neboli výlučne iba muži.

"S konečnou platnosťou ide o ženu," uviedla dnes na margo analýzy genetického materiálu odobraného z 1000 rokov starej kostry Charlotte Hedenstiernová-Jonsonová z univerzity v Uppsale.

Hrob s mimoriadne bohatou pohrebnou výbavou, v ktorej nechýbal meč, štíty, rozličné iné zbrane a kostra koňa, odhalili archeológovia na pohrebisku vo vikinskom meste Birka nachádzajúcom sa na ostrove Björkö na jazere Mälaren neďaleko švédskej metropoly Štokholm.

V článku uverejnenom 8. septembra v odbornom časopise American Journal of Physical Anthropology sa uvádza, že ide o prvý potvrdený nález hrobu vysokopostavenej vikinskej bojovníčky.

ODPORÚČAME AJ:
OBRAZOM: Hurikán Irma PRED a PO: Takúto spúšť po sebe zanechal
V Luxore objavili 3500 rokov starú hrobku kráľovského zlatníka
Schluterovci netušili, že hurikány s ich menami sú také pustošivé
Majte svoj rozpočet pod kontrolou. Nečakané situácie vás nesmú zložiť

Komentáre