Život

V simulovanej misii na Mars budú skúmať, ako recyklovať ľudské vlasy

"Víťazný projekt gymnázia zo Skalice – využitie ľudských vlasov ako hnojiva rastlín, sa už vo februári 2019 podrobí skúške v simulovanej misii pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry (ESA) na Havaji."

TASR, 14. decembra 2018 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Prírodné vedy a objavovanie červenej planéty boli témou druhého ročníka súťaže Misia Mars, ktorá aj tento rok odmenila žiakov stredných škôl za vedecké experimenty. Tie môžu pomôcť urýchliť osídľovanie Marsu ľuďmi. Víťazný projekt gymnázia zo Skalice – využitie ľudských vlasov ako hnojiva rastlín, sa už vo februári 2019 podrobí skúške v simulovanej misii pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry (ESA) na Havaji.

Do druhého kola súťaže Misia Mars, ktorú organizujú Slovenské elektrárne v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA), sa prihlásilo desať tímov z celého Slovenska. Z toho päť najlepších zabojovalo o prvé miesto v stredu 12. decembra v priestoroch najmodernejšieho infocentra o energii – Energoland. Jednotlivé tímy tu odbornej porote a žiakom zo stredných škôl bližšie predstavili svoje experimenty.

"Väčšina projektov zaujala tým, že si žiaci dali záležať na tom, aby si naštudovali témy relevantné pre ich projekty. Tie potom zaujímavo a originálne odprezentovali cez videá, popisy projektov a nakoniec aj osobne. Páčilo sa mi, že študenti veľakrát pristúpili k projektom ako seriózni vedci a dôkladne ich pripravili tak, že by sme ich naozaj realisticky a pomerne jednoducho mohli uskutočniť počas simulovaných misií na Mars či na Mesiac," uviedla slovenská astrobiologička a vedúca misie na Havaji Michaela Musilová.

Hlavnú cenu, testovanie projektu vedcami v simulovanej misii na Havaji, si odniesli žiaci z Gymnázia F.V. Sasinku zo Skalice. Cieľom experimentu bude dokázať efektivitu využitia vlasov a ochlpenia ako hnojiva rastlín pri ceste na Mars a na samotnom Marse. Ambíciou gymnazistov je ukázať, že sa aj takéto hnojivá môžu vyrovnať bežným dusíkatým. Študenti pri návrhu vychádzali z toho, že astronautom vo vesmíre rastú vlasy a ochlpenie rýchlejšie ako na Zemi. Za osemmesačnú púť na Mars by tak nazbierali dosť materiálu na pestovanie aj výživu rastlín. Na celý experiment pritom vedcom postačia nožnice a vybraná rastlina.

Na druhom mieste skončili žiaci z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského z Košíc, ktorí navrhli, ako pestovať zemiaky bez využitia pôdy vo vzduchu. Ako tretí sa umiestnili žiaci z detvianskeho gymnázia, ktorí sa rozhodli využiť biologický odpad výskumníkov na tvorbu recyklovanej vody.

Do súťaže sa mohli zapojiť žiaci gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska. Úlohou prihlásených študentov alebo študentských tímov bolo vytvoriť projekt vedecko-technického experimentu, ktorého výsledky by mali praktický prínos pre ďalší výskum možností života na Marse z pohľadu rôznych vedeckých disciplín: biológie, medicíny, energetiky či techniky. Víťazný tím žiakov bude môcť dávať počas simulovanej misie pokyny posádke o tom, ako majú realizovať experiment, a neskôr budú môcť využiť dáta z experimentu na škole. Medzi ceny pre víťazov druhého ročníka Misie Mars patrí aj exkurzia do CERNu vo Švajčiarsku.

Komentáre