Život

V okolí Granady pátrajú opäť po hrobe Federica Garcíu Lorcu

"Na základe nových poznatkov teraz Navarrov team pátra vo vzdialenosti asi 500 metrov od lokality, ktorú prehľadával pred siedmimi rokmi."

TASR, 22. septembra 2016 10:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Team expertov obnovil v španielskej Andalúzii pátranie po mieste posledného odpočinku svetoznámeho básnika a dramatika Federica Garcíu Lorcu (1898-1936), ktorého popravili pred viac ako 80 rokmi po návrate z Argentíny frankisti. S prácami v okolí Granady sa začalo dnes v skorých ranných hodinách, informovali tlačové agentúry EFE a DPA s odvolaním sa na vedúceho tímu archeológov Javiera Navarra.

Literáta, ktorý je až do súčasnosti najprekladanejším španielskym lyrikom všetkých čias, zastrelili na začiatku občianskej vojny a pochovali v masovom hrobe. Miesto, kde odpočíva, patrí medzi najväčšie tajomstvá z tejto smutnej epochy novodobých španielskych dejín.

Vedci sa pokúšajú o rozlúštenie tejto záhady už dlhší čas, avšak pátranie z rokov 2009 i 2014 neprinieslo očakávané výsledky.

Na základe nových poznatkov teraz Navarrov team pátra vo vzdialenosti asi 500 metrov od lokality, ktorú prehľadával pred siedmimi rokmi. Samotný archeológ označil pre DPA túto výzvu za najťažšiu operáciu svojej profesionálnej dráhy a prirovnal ju k hľadaniu ihly v kope sena.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Starajte sa o svoje srdce, tu je niekoľko tipov
Čo zabaliť deťom na desiatu? Aj sladkosti môžu byť dobré
RETRO: Takto prebiehala oberačka v minulosti
Rytmus zložil pieseň k novému slovensko-českému filmu Pirko

Komentáre